Időutazás Sopron körül

Túrainfó

Egykor kerítéssel elzárt határövezetben, a korabeli műszaki határzár vonalán vezet ez a kerékpárút, amely Sopront Ausztria felől kerüli meg, valóságos időutazás ez a vasfüggöny korszakába.

Sopronból jó minőségű erdei kerékpárút vezet a Tómalomig, ahol strand és büfé is üzemel. Innen a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez kerekezünk tovább. 1989. augusztus 19-én a piknik alatt több száz keletnémet állampolgár jutott át a zöldhatáron itt Ausztriába. A határáttörést bemutató emlékparkban áll egy eredeti határőrségi magasfigyelő is, de megéri betérni a Látogatóközpontba és hűsölni egyet az Akadémiai Emlékerdő fái alatt.

Ezután már osztrák oldalon, közvetlenül a határ mentén haladunk, majd Klingenbachnál (Kelénpatak), a Dudlesz-erdőn át futó kerékpárúton kanyarodunk vissza Sopron felé. Útközben jobb kéz felől találjuk a vadászok és erdészek védőszentjének nevét viselő Ó-Hubertus-kilátót, ahonnan az ausztriai Schnee­berg, a Fraknói vár, a Lajta-hegység vonulatában feltűnő Kismarton (Eisenstadt), a Soproni-hegység, Sopron városa és a Fertő tó is megcsodálható.

A kilátóhoz vezető út közelében áll egy vasfüggöny emlékoszlop: ez az a hely, ahol 1989 júniusában a magyar és az osztrák külügyminiszter egy sajtóesemény keretében szimbolikusan átvágta a vasfüggönyt.

Tájegység:
Soproni-hegység és Fertő tó
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
25.5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Vonattal Sopron vasútállomás, vagy személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Sopron-Kelet lehajtó.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház

A Fertő-táj természeti kincseivel három helyen is megismerkedhetünk útközben. Keressük fel Fertőrákoson a Kőfejtőt és a Barlangszínházat, ahol egy témaparkot és egy tanösvényt is bejárhatunk. Az őslénytani bemutató a lajtamészkő keletkezésének körülményeivel és az itt élt tengeri élőlényekkel foglalkozik, míg a tanösvény kilátópontjairól belátható a Fertő-táj.