Középkori zarándokok nyomában – időutazás Nógrád várának környékén

Túrainfó

Túránkat hazánk egyik legősibb várától indítjuk. A terület már a népvándorlás idején is lakott volt, ekkor épülhetett a legelső földvár, amelynek a helyén a térségben megtelepedő szlávok építették a középkor egyik hatalmas erődítményét. Innen a település, sőt az egész megye neve is: Novigrad – azaz Újvár. Szent István király adott városi rangot a településnek, amely a vármegye első székhelye volt.

A Róka-hegyre vezető túránkat a vár megtekintése után a Via Margaritarum, magyarul Gyöngyök Útja zarándokút egy kis szakaszán folytatjuk. A Márazellt Mátraverebély-Szentkúttal összekötő 760 km hosszú zarándokút különlegessége, hogy többnyire azoknak a középkori országutaknak nyomvonalát követi, amelyen elődeink is zarándokolhattak, célja a középkori magyar zarándokhagyományok feltárása és újraértelmezése. Így aki elindul az ősi vártól az ősi úton, egy kicsit a középkori zarándokok nyomába léphet.

A Ráchegy dűlőnél térünk le a zarándokútról a Szokolyát Nógráddal összekötő Piros + jelzésre, amelyről később a kék+ jelzésre térünk. Nógrád településre pedig már az országos Kéktúra nyomvonalán érkezünk vissza. Frissítőként javasolt a településről még egy kis kitérőt tenni a Csurgó-forrásig, amelynek vizét 1703 óta használják a helyiek, illetve kisétálhatunk a Kálvária-dombhoz is, ahonnan csodás panoráma nyílik a várra.

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
8.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Nógrád várát autóval, illetve a Vácról érkező vonattal is jól meg lehet közelíteni. A vasút mellett szól, hogy önmagában is élmény az erdőben kanyargó vasúton közlekedni. Ha autóval érkezünk, a vár alatti parkolóban tudjuk a túra alatt hagyni az autónkat.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Nógrádi vadaspark

A magyar vadállományt bemutató park családi gazdálkodás keretein belül működik. Gímszarvasokat, dámvadakat, vaddisznókat figyelhetsz megtermészetes élőhelyükön. Traktoros körsétát is tehetsz, vagy az esti vadles során akár fegyver nélkül is átélheted a vadászat izgalmát. Külön programmal várják a fényképészeket, és nem csak vadhúst vásárolhatsz az esti vacsorához.

Nógrádi Tájház

A Tájházban Nógrád egykori házainak berendezéseit tekintheted meg, képet alkothatsz a helyi népviseletről, és a háztartási eszközökön keresztül jobban megismered az itt élők mindennapi életét is. Látogatás előzetes bejelentkezés esetén lehetséges.