Túrainfó

Az eldugott nógrádi zsákfalu, Bér igazi kuriózumot rejt, ami Európában is páratlannak számít. A település melletti erdő egykori kőfejtője, az oszlopos elválású, hajlott andezit feltárása azok számára is izgalmas geológiai látványosság, akik nem érdeklődnek különösebben a földtudományok iránt.

A falut a Szanda felé vezető Z+ zöld jelzésen kell elhagynunk, majd másfél kilométer után balra kanyarodva neki kell vágnunk a hegynek. A béri Nagy-hegy helyi védelem alatt álló terület.

Ha már látjuk a kőtár fehér beton sziluetjét, akkor közel vagyunk a célhoz. A kőbemutatón át jutunk el ugyanis a hajlott andezit oszlopokhoz, valamint a kőömléshez, kőtengerhez. Itt megismerhetjük a hely kialakulásának geológiai és földtörténetét, a kőzet szerkezeti jellemzőit. A kőtengeren túl, a hegytetőn jobbra vezető ösvény végében kilátópontról csodálhatod meg a Cserhát gyönyörű panorámáját.

Tájegység:
Cserhát, Nógrádi Palócföld
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
5.5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

3045 Bér, Kossuth u.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Béri vízimalom

A faszerkezetű épületet 1764-ben építtette Adamus Barsuta. Nógrád megye egyetlen kövön őrlő patakmalmát és annak szerkezetét 2010-ben állították helyre és újították meg. A békésen csordogáló patak melletti építményben kápolnát rendeztek be, és részévé vált annak a komplexumnak, ami éttermével és szállásával turisztikai célt szolgál.