Túrainfó

Fertődről Fertőszentmiklósig kerékpárúton tekerhetünk, ami egy idő után a Szent Miklós Templom udvarába vezet.

Fertőszentmiklós kastélya, a Bezerédj-kastély folyamatos felújítás alatt áll, így jelenleg nem látogatható. A települést elhagyva közúton, alacsony forgalom mellett, jó minőségű közúton tudsz elindulni, Répcelak irányába.

Nick felé egy egészen látványos kerékpáros alagúton tekerhetsz át a gyorsforgalmi út alatt. A település határában, a Kis-Rábára épített műgát lehet még érdekes látnivaló. Ostffyasszonyfára beérve már minden bizonnyal hallani fogod a Pannónia-Ring motorzúgását, ami alig néhány kilométerre van a településtől, nyugati irányban. Ostffyasszonyfa után Celldömölk felé kanyarodj, ami a túraútvonal egyik legnagyobb városa. Itt minden a közeli egykori vulkánról szól, a Sághegy lábánál Vulkán parkot és Vulkánfürdőt is találsz. Celldömölk ideális helyszín egy hosszabb-rövidebb pihenőre: vagy ha két napra bontod a túrát, akkor meg is szállhatsz itt.

Celldömölk után a túra egyik leghangulatosabb része következik, ugyanis Köcsk községet követően Borgátafürdő következik (itt van egy termálfürdő is), ahonnan az út egyenesen a Kis-Somlyó 3,9 millió éves tanúhegyének szőlődombjaira vezet.

Sajnos nem csak szemet gyönyörködtető kastélyok vannak ezen a túraútvonalon. Jánosháza és Dabronc mellett elhaladva is láthatsz két, szebb időket megélt kastélyt, melyek már állapotromlásuk miatt nem látogathatóak. Innen egy jó darabig eseménytelen lesz az út, napraforgótáblák és egyedi hangulatú fasorok ölelésében halad az útvonal a zalaszentlászlói dombokig.

Vidornyaszőlős után Zalaköveskút felé kanyarodik a túra. Emelkedős rész következik, de jutalomként felmehetsz az út mentén magasodó úgynevezett Teréz Anya kilátóba is, ahonnan igazán szép a kilátás. Nemesbük után már Hévíz következik, ahol elég sok a látnivaló és, ha kedved van, körbetekerheted a Hévízi-tavat is. Hévíz után először egy erdei kerékpárúton, majd aszfaltozott úton jutsz el a túra végéig, a keszthelyi Festetics-kastélyig.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Tájegység:
Soproni-hegység és Fertő tó
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
131 km
Időigény:
6.5 óra

Megközelítés, útvonal

Fertőd, Esterházy-kastély vagy Fertőszentmiklós, vasútállomás

A vonatközlekedés a fővárosból Fertőszentmiklósra egyszerűbb, így, ha ezt a közlekedési módot választjuk, akkor a túra indulhat a vasútállomásról. Ha Fertődről indulnánk, akkor a kastélyról annyit mindenképpen érdemes kerékpáros szemszögből tudni, hogy bringával nem lehet bemenni. Így, ha szeretnénk megtekinteni – kastélytúráról lévén szó, kár lenne kihagyni – akkor ezt kiegészítő programként javasoljuk beiktatni a túrába.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?