Bringás kóstoló Budapest esszenciájából

Túrainfó

Budapest nem ok nélkül oly népszerű a turisták körében. Izgalmas, látnivalókban és érdekességekben gazdag fővárosunknak egyedi hangulata van. Ha egy kis ízelítőre vágysz a budapesti életérzésből és látványosságokból, akkor mindenképpen ezt a kerékpártúrát válaszd az elsők között. Akkor is tartogathat meglepetéseket, ha Budapesten élsz, hiszen a mindennapok rohanásában gyakran nem könnyű észrevenni, milyen értékek vesznek körbe. A túra nem kíván különösebb felkészülést, vagy komoly erőnlétet: szinte sík terepen, de annál izgalmasabb helyeken halad.

Az őrmezői P+R parkolótól a régi vasúti aluljárón átgurulva, az Etele út menti kerékpárúton a Duna felé vedd az irányt. A Rákóczi híd lábánál vár az első látványosság, a Kopaszi-gát.

A Rákóczi hídtól végig a Duna mellett tekerhetsz, egészen a Margit hídig. Ez látnivalók szempontjából kiemelt szakasza a túrának, ami nem véletlen, hiszen erre halad a legtöbb turistáknak szervezett fővárosi városnézés útvonala is. Elhaladva a „Bálna” mellett, láthatod a csodás Gellért-hegyet, a patinás Szabadság hidat, a lenyűgöző Budai Várat és a Várkert Bazárt, de még a Parlamentet is. Ha Budapest esszenciáját szeretnéd megmutatni egy nem helyi ismerősödnek, akkor mindenképpen ezen az útvonalon kellene elhaladnotok. Pont a látványosságok miatt sok gyalogos is jár erre, tehát érdemes figyelmesen kerekezned a nézelődés közben.

A Margit hídra felkanyarodva a híd közepén tudsz behajtani a Margitszigetre. A budapestiek zöld szigete ez a hely, szabadidő eltöltéséhez, sportoláshoz, játszóterezéshez egyaránt kiváló adottságokkal rendelkezik. Ha szeretnél, itt érdemes megállni egy kis piknikre, pihenésre. A feltöltődés után a sziget északi részén tudsz felhajtani az Árpád hídra. Itt keresd meg a kerékpáros aluljárót, ne az autóúton haladj!

A pesti oldalra átjutva észak felé tekerj, a Duna Arénáig, innen pedig a Rákos patakon átvezető hídon Újpest irányába. A patakparti kerékpárút egy igazi bringás álom, tökéletes útminőséggel és egy szuper parkkal. A luxus egyelőre a Tatai utcáig tart, ahonnan a Róbert Károly körút alatt tekerhetsz majd át. Innen a Városligetig a túra legkevésbé vonzó része következik, de ezt a rövidebb szakaszt kárpótolja majd, ami a ligetben vár rád.

 

A Városliget szintén olyan turistacélpontja Budapestnek, amit minden ideérkezőnek érdemes megnéznie. Fürdő, csónakázótó, a Hősök tere, az Állatkert – mind, mind olyan nevezetességei a fővárosnak, melyet nem szabad kihagyni.

A Hősök terétől az Andrássy úti szervizúton biztonságosan juthatsz el az Oktogonig. Innen az Andrássy úton elhaladsz az Operaház mellett és az Erzsébet téri óriáskerék mellett is. Az Astoriánál a Múzeum körút felé kanyarodva a Kálvin tér felé tekerhetsz tovább. A Szabadság hídnál pedig balra fordulva ismét a Bálna felé vesszük az irányt. Itt sok étterem közül választhatsz, ha megállnál egy kis evés-ivásra, pihenésre.

A Petőfi híd pesti hídfője és a Rákóczi híd között ismét bringaúton halad a túra. A MÜPA mellett tudsz felhajtani a hídra, ahonnan visszaérsz a Kopaszi-gáthoz. Itt is megpihenhetsz, finom limonádét szürcsölgetve a vízparton. Majd a Hengermalom utca felé tudsz visszatekerni a kiindulóponthoz, Kelenföldre.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
37 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Őrmező, P+R parkoló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Budai Várnegyed

A Várnegyed macskaköves hangulatos utcái és látnivalói nem véletlenül kerültek világörökségi védelem alá. Részét képezi a Budavári Palota mely a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Itt található a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum is.