Túrainfó

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a főváros egyik legkülönlegesebb közlekedési látványossága, ahol gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig 11,2 kilométeren át kanyarog a budai erdőben. Népszerűsége 70 éve töretlen, 2015-ben még a Guinness rekordok közé is bekerült, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Ezt a túrát sokféleképp kombinálhatod a kisvasutazással, mivel az egyik végponttól a vasútpálya közepéig gyalogolsz. Vagy fordítva: végigroboghatsz a tájon, és visszasétálsz félútig. Rajtad áll. A sínek mentén egymást váltják a különleges kilátók, meseszép panorámák, erdei játszóterek és kegyhelyek. A Széchenyi-hegy végállomástól pár perces sétára található Normafa, ami egy csodálatos erdővel borított hegytető, a főváros egyik legszebb kilátópontja. A Normafa lejtőn végigsétálva az Anna-rétre érsz, ahol erdei játszóteret és kiépített tűzrakóhelyeket találsz. A lankás rét nyáron tökéletes helyszín családi piknikezésre, télen pedig szánkózásra, síelésre.

A Jánoshegyi út mellett található erdei ösvényen feljuthatunk a Libegő felső állomásához. A Zugligeti Libegő egész évben várja a Budapest panorámájában gyönyörködni vágyókat.

A libegőtől rövid, ám meredek sétával juthatsz el az Erzsébet-kilátóhoz. Az 527 méteres János-hegy csúcsa Budapest legmagasabb pontja, ahonnan kivételesen kedvező időben akár a Magas-Tátra hófödte csúcsai is előtűnhetnek.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
5.5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

60-as villamos (fogaskerekű) Széchenyi-hegy, Gyermekvasút megállóig

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?