Szentendrei kiruccanás a fővárosból

Túrainfó

A Margit-szigetet az Árpád-híd felé hagyd el, és egy éles kanyar után a Duna melletti kerékpárúton indulj észak felé. Rövid macskaköves szakaszon az óbudai Fő téren a Kobuci Kert, valamint a Vasarely és a Kassák Múzeum mellett halad el az út. A Filatorigát nevű hévmegállónál közlekedj figyelmesen, mert a kerékpárút átvezet a síneken. Innen a rakparti kerékpárúton tekerj tovább az egykori Gázgyár mellett a Nánási út felé.

A Nánási útnál két irányban is folytathatod az utat. Ha a Római-part felé mész, számolnod kell egy földutas szakasszal és a sétálók, biciklizők tömegével, ami főleg hétvégenként jellemző erre a részre. Ha viszont a Nánási úton mész tovább, akkor gördülékenyebben haladhatsz, viszont itt jelentős az autóforgalom.

Bárhogy is döntesz, a Pünkösdfürdő utcától már szuper bringaúton, közvetlenül a töltésen tekerhetsz majd. Nem sokkal később el is érkezel a nap egyik fénypontjához, a 2021-es Év Kerékpárútja döntős bringaút-szakaszhoz. Árnyas, ártéri erdőkön keresztül tekerhetsz itt, egészen a Lupa-tóig. A tó után már kevesebb a fa, de az útminőség hibátlan, és egy kis kitérővel akár egészen a homokos parthoz is legurulhatsz.

Az új kerékpárút szakasz végül egy hídon keresztül, Szentendre határában csatlakozik a meglévőhöz. Innen már csak néhány kilométerre található a szentendrei Duna-korzó. A korzón érdemes megállnod néhány finom falatra, vagy meginni egy hűsítő limonádét, hiszen rengeteg étterem közül választhatsz itt.

Visszafelé a hídig a Duna-parti kerékpárúton vezet a túra, majd onnan a továbbhaladva, és a 11-es út alatt átlépcsőzve egy néhány éve felújított szakaszon tekerhetsz. Békásmegyertől a Margit hídig HÉV-re is szállhatsz, ha elfáradtál, de a Pünkösdfürdő utcán visszabiciklizve a Nánási út felé a korábbi útvonal is visszavezet a Margit-szigetre.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
36 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Margit-sziget, Budapest

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az emberek építészeti szokásait, életmódját. Pattanj bringára, ülj fel a vonatra, vagy csak sétáld végig! Az egész családnak izgalmas aktív kikapcsolódás!