Hősök és betyárok nyomában

Túrainfó

Nagyorosziból, a Szentháromság térről indulva először távolodsz a hegyektől, majd miután Patakon és Dejtáron át megérkeztél Ipolyvecére, ismét egyértelműen feléjük indulsz. Ennek megfelelően a túra egy kellemes lejtővel kezdődik, majd hullámzó terepen, de végig jóminőségű, alacsony forgalmú utakon, szántóföldek között halad Drégely palánkig. Itt megtekintheted az úgynevezett „drégeli rom” hős kapitányának emléket állító szarkofágot, majd már a hegyek lábánál, kerékpárúton haladsz Honton keresztül az országhatárig. Hont előtt balra a Csitári kápolnához tehetsz egy kitérőt, utána pedig a Honti szakadékhoz. Bernecebarátira már gyengébb minőségű úton érkezel. A falu közepén letérsz az útról, hogy az erődtemplom mellett elhaladva a Nagy-völgyben folytasd az utadat. A völgy szűk, a környező hegyoldalak meredekek, az erdő sűrű, igazán sajátos hangulata van itt a bringázásnak. Ez a völgy szolgált a Börzsönyi betyárnak, Sisa Pistának is búvóhelyül. Az ő emlékét őrzi a Betyár-forrás, melynek vizével megtöltheted a kulacsodat. Innen indul a Bernecebaráti tanösvény is, melyet érdemes végigjárnod. Innen ismét egyre jobb az út minősége. A Drégelyi várhoz egy gyalogos kitérőt kell tenned, ettől az elágazástól már nincs messze a hegytető. A lejtő eleinte meredek, és gyors, majd ahogy visszaérsz Nagyorosziba, ismét sík és tekerős lesz a terep.

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
52.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Nagyoroszit az M2-es, majd 2-es úton közelítheted meg közúton, vagy vasúttal a Vác és Balassagyarmat között húzódó S750-es vonalon. A vonatok kerékpárt is szállítanak, de a részletekről érdemes előre tájékozódnod.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Apródok útja tanösvény

A 7,2 kilométeren keresztül vezető tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva ismerteti meg a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

Bernecebaráti tanösvény

A Betyár kúttól induló2 km hosszú táblás tanösvényen nemcsak az erdei élőhelyekről, az Ős-Börzsöny vulkáni aktivitásáról szerzünk be információt, hanem Sisa Pista „elmeséli” élete izgalmas epizódjait is. Nevét több vármegye rettegte, hajtóvadászat, halálos ítélet, börtönévek, szökés a börtönből-mind része volt életének, ahogy az is, hogy a börtönből kikerülve a vadőrként alkalmazták a környék földbirtokosai, akiket becsülettel szolgált haláláig.