Túrainfó

A túra a Dunaparton futó kerékpárúton indul, a folyásiránnyal szemben, úgyhogy elvileg emelkedő terepen, de néhány dombtól eltekintve, sík terepen haladsz majd. A nagyjából végig a Dunaparton vezető úton bőven lesz lehetőséged megcsodálni a folyót, és a kijelölt strandokon akár meg is merítkezhetsz benne. Kismaroson és Nagymaroson helytörténeti múzeumot találsz, Verőcén a Gorka múzeum, és a Rádió múzeum vár, Szobon pedig a Börzsöny múzeumot tekintheted meg (érdemes indulás előtt a nyitvatartásról, látogathatóságról tájékozódni, illetve bejelentkezni).

Nagymaroson a gótikus templom, Zebegényben a Kós Károlytemplom nyújt lelki felüdülést, és Vácról sem érdemes elindulni addig, míg a város számos templomából meg nem tekintettél párat, például a zsinagógát, a Szent Mihály altemplomot vagy az irgalmas rendi kórház kápolnáját. A nyári időszakban szinte minden hétvégén belefuthatsz egy-egy városi programba–érdemes előre tájékozódnod, mert az egyébként igen színvonalas rendezvények a közlekedést megnehezíthetik. Étkezési lehetőségekben nem lesz hiányod útközben, és akár minden utadba eső településen betérhetsz egy cukrászdába. Szob után nem a Duna, hanem az Ipoly mellett haladsz tovább egészen Szlovákiáig, hiszen elkészült az Ipolydamásdit és a szlovákiai Helembát összekötő híd, így dunakanyari bringázásodat könnyen kiegészítheted egy szlovák kiruccanással, na meg egy pohár kofolával. Visszafelé Szobon vonatra szállhatsz, de ezt megteheted később is, ha másik Dunaparti településnél fáradsz el útközben.

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
34 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Túrádat a vonattal és autóval is jól megközelíthető Vácról kezdheted, a rév állomástól. Vácot az M2-es, vagy 2-es úton érheted el, illetve a MÁV 70-es vonalán.

Nepomuki Szent János szobra 2600 Vác, Liszt Ferenc stny. 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén