Túrainfó

A 18. századi Prónay-kastélyról, és a kisebb méretű, de szintén szép környezetben található Andreánszky-kastélyról nevezetes Alsópetényből kényelmesen járható (ámde csapadékos időben igen sáros) ösvényeken indulsz el az Országos Kéktúra nyomvonalán. Az erdőből ritkásabb, ligetesebb hegyoldalba vezet az út, amelynek egy pontjáról remek rálátás nyílik a falura. Innen jobbára már széles erdészeti utakon, tölgyerdőben, egy hangulatos erdészházat érintve kaptathatsz fel a környék viszonylag fiatal nevezetességéhez, a Kecske-kő tetején álló Prónay-kilátóhoz. A 2017-ben felavatott kilátó összesen 128 lépcsőfokán felkaptatva körbepillanthatsz a Naszály, a Börzsöny, a Selmeci-hegység, az Ipoly-vidék, a Cserhát és a Mátra tájain, majd ha szabad szemmel már elég ideig vizslattad a tájat, a kihelyezett távcső segítségével akár a legnevezetesebb pontokat (például Szanda várát, vagy a Naszály tetején álló geodéziai tornyot) is megkeresheted. A faluba a sárga sáv és négyzet jelzéseken jutsz vissza, a túra végeztével pedig nyugodtan pihenj le a festői fekvésű Cser-tó partján, tekintsd meg a dombtetőre épült, XV. századi eredetű templomot, vagy fogyassz valamilyen ételkülönlegességet valamelyik vendéglátóhelyen!

Tájegység:
Cserhát
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
10.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Alsópetényben a faluközpontban parkolhatsz, a Községháza és a Posta melletti területen. Busszal többek között Budapest, Vác, Nézsa, és Rétság irányából is eljuthatsz a faluba.

56-os emlékmű
2617 Alsópetény, Petőfi út 34.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Római katolikus templom, Alsópetény

A XV. században, gótikus stílusban épült római katolikus templomot többször átépítették, jelenlegi formáját a 18. században nyerte el, harangtornya is ekkor épült.

Legéndi kilátó

Legénd településről néhány perces sétával érhető el a 15 méter magasságú fatorony, mely akár bivakszállásnak is alkalmas. A lankás dombháton álló építményből tekintetedet a békés cserháti tájon pásztázhatod körbe.