Túrainfó

Ezen a túrán többször átléped Pest és Nógrád megye határait. Csővár hajdan dicső erődségének romjai egy különálló mészkőrögön állnak Nézsa és Csővár között. A körtúrát akár fordított irányból is kezdheted, de a következő leírás a nézsai kezdésre vonatkozik. Nézsa faluközpontjából, ahol a napjainkban általános iskolaként működő Reviczky-kastély áll, a piros kereszt turistaúton indulj el! Az elkerített horgásztavat elhagyva szelíden hullámzó hepe-hupás cserháti tájon haladsz tovább, ligetszerű erdőben. A kellemes lankák után meghökkentő a Vas-hegy mészkőgerincének meredek felszökése, de a rövid kaptató után az egy-két elszórt fenyőfával díszített sziklagyep kilátópontján szusszanhatsz egyet. A piros rom jelzés kísér Csővár csekély romjai közé, melyek a Sinkár-patak felé lejtő, csaknem 100 méter mély szakadék felé néznek. Idilli pihenőhely, ahol sokáig elüldögélhetsz, élvezve a kilátást a mély völgyben megbúvó Csővárra. A faluba leereszkedve térj át a piros kör jelzésre! A turistaút alacsony lankákon, erdőben és tágas mezőben vezet a Mária-forrásig, onnan pedig tovább a kiindulópontra, Nézsára.

Tájegység:
Cserhát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
12 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Csővár vagy Nézsa településeken a központban kereshetsz parkolót, vagy akár busszal is megközelítheted a kiindulási pontot.
Trianon-emlékmű – 2618 Nézsa, Szondi út 95.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Nógrádsáp temploma

A Nógrádsáp feletti dombtetőn, a temető közvetlen környezetében egy igazi rejtett kincs található. A középkori építészet egyedülálló képviselője ez a gótikus, kerítőfallal védett templom, mely mind külső megjelenésében, mind belső díszítésében a korszak stílusjegyeit őrzi. Előzetes egyeztetés után látogatható a templom belső tere, ahol a XV. század elején készült freskók díszítik a falakat.