Túrainfó

Ha már kerékpártúrán vagy és Balassagyarmaton jársz, először is tekintsd meg a Kerékpármúzeumot! Ha kigyönyörködted magad a sok-sok különleges kétkerekű látványában, pattanj te is nyeregbe, és járd körbe a civitas fortissima tágabb határát!

Alig emelkedő, alacsony forgalmú közutakon gurulhatsz, magadba szívva a mezőkön és a szántóföldeken kinyíló táj látványát, miközben bájos kistelepüléseken gurulsz át. Az Ipoly-völgyi városból Szügy felé vedd az irányt, majd a települést elhagyva tégy rövid kitérőt a Berekalji-víztározóhoz! Nyugati irányban folytasd utadat Bakópuszta felé! A kicsi településen átgurulva rövidesen Csesztvére érsz, ahol megtekintheted Tompa Mihály egykori lakhelyét, vagy (gyalogosan) kitérőt tehetsz a Teréz-kilátóhoz.

A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes üdülőtelepére mindenképp tekerj be, és látogass el a Nyírjesi-tavak vadregényes láncolatához, ahol egy bringaparkot is találsz. A szebbnél szebb tavakat körbetekerheted és útközben számos látványos, hangulatos helyet találsz majd, amely piknikezésre is alkalmas. Érdemes a közelben felkeresned a Nyírjesi Füvészkertet és Vadasparkot is. A városba visszatérve érdemes még egy kicsit bolyongani, felfedezni a különböző műemlékeket is.

Tájegység:
Cserhát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
40.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Balassagyarmaton a kerékpármúzeum közelében parkolhatsz.

2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u. 61.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Csesztve – Teréz-kilátó

A Csesztvei ösvényrendszer egy rövid szakaszát alkotja a Teréz-kilátóig, majd onnan a faluba visszavezető, 2,6 kilométer hossszú Csillagösvény körséta, melyet 1-2 óra alatt járhatsz be. A kétszintes Teréz-kilátó különlegessége, hogy önkéntes munkával építették fel a Kövecses-hegy tetején. A kilátó környezete az alacsony fényszennyezés miatt a tiszta éjszakákon kiválóan alkalmas csillagles túrákra. Az ösvényrendszer további szakaszain Kincsempusztára vagy a Nyírjesi-tavakhoz is eltúrázhatsz, így a környék akár hosszabb, egész napos túrázásra is alkalmas. Erről Csesztve honlapján találsz bővebb információt.

Madách Imre emlékmúzeum

Csesztvén, a Madách kúria épületében működik a Madách Imre emlékmúzeum. A híres író személyes bútorait, korabeli dokumentumokat felhasználva mutatja be Madách életét, valamint leghíresebb művének, Az ember tragédiájának történetét. A kúriában találkozott 1862-ben Arany Jánossal is.