Túrainfó

Változatos terepviszonyokat felvonultató, autómentes túraútvonal hív kalandra! Érdemes olyan kerékpárral nekivágnod, amivel erdészeti földutakon is jól boldogulsz. Pilisszentlászlón a Kis Rigó Vendéglő mellett kezdődik a PB1-gyel jelzett kerékpárút, ami az első kilométereken élvezetes gurulással indul egy kitűnő minőségű erdészeti műúton. Az Öreg-nyílás-völgyet elérve jobbra tarts, itt kellemesen emelkedik majd az út, pont nézelődő tempóban tudsz haladni a Sikárosi-rétig, ahol érdemes időzni kicsit és befogadni a hatalmas teret, ami előtted kinyílik. Balkéz felől hamarosan egy széles földút kezdődik, ez továbbra is a PB1-es út, amin a zöld kerékpárosjelzés vezet.

Kalandos és semmiképp sem kezdőknek való út vár itt rád: az erdei szerpentin többnyire erősen emelkedik, földes-köves nyomvonalon kell tekerned. Nagyjából az emelkedő tetején egy irtás szélére jutsz, itt balra kitekintve csodálatos kilátás fogad, az alattad elterülő völgyeken keresztül a Budai-hegység vonulatait is kiveheted. Sötétebb erdei szakaszhoz érkezel, ahol gyakran megmarad a csapadék is, érdemes erre felkészülni, míg el nem éred a keresztben haladó erdészeti aszfaltutat, amin jobbra kanyarodva ismét a suhanásé a főszerep: a Királykúti-nyergen át az Öreg-nyílási elágazásig nem nagyon kell bajlódnod a tekeréssel! Az utolsó kilométerek egy jól megérdemelt mászással koronázzák meg ezt a remek túrát.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
24 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Pilisszentlászló Szentendre és Visegrád között műúton megközelíthető. Autóbuszjáratok Szentendre felől közlekednek.

Kis Rigó Vendéglő, 2009 Pilisszentlászló, Sikárosi út

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Pilisszentkereszti Szentkút-forrás

A pilisszentkereszti forrást és annak környékét a helybeliek régóta csodatévő helyként tisztelik. Vizének gyógyítóerőt tulajdonítanak, hiszen számos legenda kering az itt megesett hihetetlen gyógyulásokról. A forrás mellett a falubéliek szépen gondozott kápolnát emeltek Szűz Mária tiszteletére, kis kék pavilonja messziről mutatja az utat az errefelé járóknak.

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az emberek építészeti szokásait, életmódját. Pattanj bringára, ülj fel a vonatra, vagy csak sétáld végig! Az egész családnak izgalmas aktív kikapcsolódás!