Túrainfó

Bár Esztergom történelmi belvárosától és a bazilikától sincs messze, a Vaskapu-hegy egy kevésbé ismert célpont a kirándulók körében. Ez a rövid túra igyekszik megmutatni, hogy valóban érdemes felkeresni a hegyet, egyrészt fenséges panorámája, másrészt háborítatlan nyugalma miatt. A legmagasabb ponton találod a Vaskapu Menedékházat, mely jelenleg étteremként üzemel; innen indulj el a piros turistajelzésen. Eleinte a hegy gerincén vezet az ösvény, többszöri lehetőséget kínálva, hogy letekints az alattad húzódó sík területre, mely Esztergom mögött fekszik. Balra fordulva hirtelen az erdő közepén találod magad, kacskaringós és hullámvasútszerű keskeny ösvényen haladva. Az előzőekben megtekintett mezők széléhez érve ismét az erdő mélyére vezet az út, méghozzá egy fenyvesen át. Hamarosan megérkezel a Fári-kút kiépített forrásához, ahonnan felfrissülve a zöldkereszt-jelzést kell követned. Ez az út a Mély-völgyön keresztül visz vissza a hegy gerincére, utadat kidőlt fák keresztezhetik, ami igazán misztikus hangulatot kelt. A kereszteződést elérve pár perces sétával a menedékházhoz érkezel vissza.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
6 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Esztergom megközelíthető a 10-es és a 11-es számú főúton. Rendszeres autóbusz- és vonatjáratokkal is elérhető.

Esztergom, parkoló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Esztergomi Bazilika és Várhegy

Klasszicista és óegyiptomi stílusban épült Magyarország legnagyobb egyházi épülete, a kupolájáig 100 méter magas Esztergomi Bazilika. Megépítése előtt több templom is állt a helyén, de ezek a történelem viharaiban sajnos elpusztultak. A bazilika felszentelésére 1856-ban került sor, melyre maga Liszt Ferenc komponált misét és ő is vezényelte azt. Napjainkban fontos egyházi szerepe mellett népszerű turisztikai célpont kiállításával és elképesztő panorámájával, amihez 400 lépcsőfokot kell leküzdeni!

Vízeum – Duna Múzeum

A 2019-ben nyílt múzeum fő küldetése, hogy ismertesse a vízgazdálkodás múltját és jelenét a folyószabályozás, hajózás és fürdőzés történetén keresztül. Az állandó kiállítás célja továbbá, hogy a klímaváltozás hatásait is bemutassa a látogatóknak. Csoportos, vezetett túrákat már óvodás csoportoknak is tartanak, de felnőttek számára is érdekes és informatív kitérő lehet a Vízeum meglátogatása Esztergom belvárosában.