Túrainfó

Kismaros vasútállomástól aszfaltos közúton indul a túra, és Kismarostól Királyrétig. Szokolyáig nagyjából üdülőövezetben tekersz, de Szokolya után megérkezel az erdőbe. Mivel ez a környék legjelentősebb turisztikai csomópontja, sok program lehetőség közül választhatsz: megpihenhetsz a Bajdázói-tó partján, vagy bejárhatod a Szokolya-Huta tanösvényt, de a Hiúz ház és a kirándulóközpont is jó programot kínál. Kulacstöltés után egy rövid, de annál meredekebb emelkedő legyőzése után murvás, de jelzett kerékpárúton tekersz el Nógrádig.


Érdemes az emelkedő után még felkapaszkodnod a tavaly átadott Várhegy-kilátóba, ahonnan páratlan panoráma terül eléd. Innentől az erdőben, réteken vezető, enyhén hullámzó út végig jól kitáblázott, még a veszélyesebb kanyarokra is felhívják a figyelmedet, eltévedni szinte lehetetlen. Ha egy elágazásban mégis elbizonytalanodnál a földúthálózat miatt, a régi bölcsesség szerint a jártabb utat válaszd. Nógrádhoz közeledve ismét lélegzetelállító látvány fogad, amikor a fák közül kiérve megpillantod a várat. A faluba már műúton érkezel, a várba a 286 méter magas Vár-dombot megkerülve juthatsz fel. Visszafelé ugyanazon az úton tekerj, ahogy érkeztél, a lejtőkön legyél óvatos!

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
19 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kismarost az M2-es, majd a 12-úton érheted el közúton, illetve vonattal a 70-es, Budapest–Szob közötti vonalon.

Kismaros vasútállomás

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Szokolya-Huta tanösvény

A közel 3 kilométer hosszú, 9 állomásos útvonal az erdő és tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével ismertet meg. A régi erdőtörténeti események mai terepi nyomait vizsgálva képet kapsz a vasbányászat, duzzasztógát, szénégetés, legeltetés szerepéről a környék életében