Túrainfó

Azért csak ízelítő, kóstoló ez a kerékpártúra, mert nem visz fel a legnagyobb hegyekre, nincsenek benne leküzdhetetlen emelkedők, sem félelmetes lejtők, viszont látod közben a meredek hegyoldalakat, a hatalmas fákból álló erdőket, amelyek a legmelegebb nyárban is hűsen tartják a levegőt. Mély szurdokvölgyekbe nézhetsz le, de átmenni szelíd patakvölgyeken fogsz. Sziklaszirtek, kőlikak és kőkibúvások tarkítják melletted a felszínt, szóval tényleg mindenbe belekóstolhatsz, ami a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzetet jellemzi. Az útvonal többször is követi az egykori Városlőd-Franciavágás vasút nyomvonalát. Meg is állhatsz egy kicsit az egykori Odvaskő megállóban, a Gerence-völgyben. A túra végén Bakonybélben télen-nyáron nyitva tartó vendéglátóhelyek várnak, de útközben is bőven találsz erdei pihenőhelyeket.

Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
28 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

Szent Mauríciusz Monostor
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Odvaskői-barlang

A Bakony egyik legismertebb barlangja, több neve is ismert (Betyárbarlang, Gerence-barlang, Bakonybél-zsiványbarlang) de mára a fölötte magasodó szikla miatt leginkább Odvaskői-barlangnak nevezik. Érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták, legutolsó lakói bakonyi betyárok voltak, állítólag a híres bakonyi haramia, Savanyó Jóska is gyakran rejtőzött itt.

Borostyán-kút

Bakonybél központjából 20 perces sétával érhető el ez a kivételes hangulatú hely. A Szent Gellért tiszteletére emelt kis kápolna tövében három forrás fakad, melyek vizét egy kis tóvá duzzasztották. A tó fölött egy régen remeték által lakott sziklahasadék is található. A természetbe illő erdei kálvária, az árnyas tópart és a környékbeli hegyekre nyíló csodás kilátás érezhetően megnyugvást ad testnek és léleknek egyaránt. Mindenképpen érdemes a bakonybéli túrák végén itt röviden megpihenned.

Köves-hegyi kilátóhely

A helybeli mondák szerint a kilátóhelyen elsuttogott kívánságok valóra válnak! Viszont nem csak ezért érdemes felmenned a Bakonybéltől keletre található Köves-hegyre. A kilátójából nagyon szép panoráma tárul eléd: az apró házak közül kimagasló templomtorony és a falut körülvevő hegyek csodás látványt nyújtanak. A hegy neve az egykori bánya emlékét őrzi, ahol az építkezésekhez mészkövet fejtették itt korábban. A hegytetőn húzódó fenyősáv elválasztja a települést az őt magában rejtő erdőrengetegtől, biztonságos ölelést és meghittséget nyújtva ezzel a völgy mélyén megbúvó házaknak.

Boroszlán tanösvény

A Magas-Bakonyban, közepes nehézségű terepen vezet ez a csodás bükkösöket átszelő tanösvény, amely a Bakonybél melletti Odvaskő Panzió közeléből indul. A tanösvény piros T jelzésen egy hangulatos szurdokvölgy felett indul, majd a hatalmas bükkfák között vezető út egyre magasabbra emelkedik. Az Odvas-kői-barlang érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták. A nagyjából három órás túra felénél meredek kaptató következik fel a Kőris-hegy oldalába, majd az Öreg-Szarvadárok völgyében ereszkedik vissza az út a pihenőhelyhez. A 7 kilométeres körtúra 2 kilométeresre is rövidíthető: az Odvas-kői-barlangnál letérve lépcső vezet a völgybe, ahonnan rövid sétával visszatérhetsz a kiindulóponthoz.