Túrainfó

Változatos erdők, vadregényes szurdokokban szaladó hegyi patakok várnak, ha szeretnél ízelítőt kapni a Bakonyból. Viszont akkor is érdemes ide ellátogatnod, ha már többször jártál erre, mert itt mindig más arcát mutatja a természet. A túra Vinye vasúti megállónál kezdődik. A piros sáv turistajelzést kell követni, és máris beérsz az izgalmas Cuha-patak völgyébe, ahol maradj továbbra is a piros sáv jelzésen. Többször is át kell kelned a patakon, sőt, ha magas a vízállás, akkor a cipődet is érdemes levenni. Sok-sok fotózásra érdemes hely is fogsz látni: vagy a szurdokvölgy sziklái, vagy a kanyargó patak, az erdő, vagy mindhárom rajta lesz a képen. Az enyhén emelkedő ösvénnyel párhuzamosan halad a műemléki védettség alatt álló vasútvonal, melynek kőből épült viaduktjai impozáns látványt nyújtanak.

A Cuha-völgyi tanösvény információs tábláin az erdők élőlényeiről olvashatsz. A lassan megszelídülő völgyben több hangulatos pihenőhelyet is találsz, de Porva-Csesznek vasútállomáson büfé is van, az aktuális nyitva tartási idejéről tájékozódj a honlapon (ld. a szolgáltatóknál). Porva-Csesznek vasútállomás után a sárga kereszt jelzésen felmegyünk egy hegyre, hogy utána leereszkedhessünk a másik völgybe, a Hódos-ér völgyébe, ahol a kunyhó és a gémeskút után már a sárga sáv jelzést kell követni. A völgyet az aranyos nevű Gombás-tehenes rétnél érjük el, még az is lehet, hogy látni fogjuk a névadókat is. A Hódoséri Ciklámenes Természetvédelmi Területen. A Hódoséri Ciklámenes Természetvédelmi Területen csörgedező Hódos-ér völgyében, széles földúton, árnyas erdőben ereszkedünk vissza a Hódoséri erdészházhoz, aztán onnan a közút mellett sétálhatunk vissza Vinyére. Vinyén játszótér, büfék, várják a kirándulókat, de még akár visszaugorhatunk egy búcsúra a Cuha-patakhoz is.

Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

Vinye vasútállomás

Vinye vasútállomás a Veszprém – Győr vasúti vonalon van, az útvonal a vasútállomás mellől indul. Menetrend szerint autóbusszal Zircről, Győrből vagy Veszprémből induló járatokkal lehet megközelíteni. Aki mégis az autó mellett dönt, Vinye vasútállomás közelében parkoló is van.
A kerékpárral érkezőknek a Győrt Pannonhalmán keresztül Balatonfüreddel összekötő 24-es kerékpáros útvonalról Bakonyszentlászlónál kell letérni Vinye felé, ahol kis forgalmú közúton haladva érünk Vinyére. A büfék mellett lehet a kerékpárt lekötni, a biztonságos tárolásról érdeklődjön a szolgáltatóknál (ld. lent).

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Cseszneki vár

A több mint 700 éves cseszneki vár pont olyan, mint amilyeneket a mesekönyvekben is láthatsz: erdőből kiemelkedő sziklaszirten magasodó bástyák és kőfalak, amelyek látványa minden irányból rabul ejt. Bentről, a várból pedig minden irányban pazar szépségű panoráma tárul eléd a Bakonyra. Titkos tipp: a várlátogatás mellett jó program lehet az ország első vasalt sziklamászó (via ferrata) útjainak felfedezése, amelyet a legegyszerűbben a közeli Kőmosó-szurdokból közelíthetsz meg.

Cuha-völgyi via ferrata

A mesébe illő szurdokvölgyet a Cuha patak vájta ki. Ha szerencsés (vagy előrelátó) vagy, a lábad alatt fut be az alagútba a Veszprém-Győr vonatszerelvény. Nyolc útvonal vár, a kezdőknek is ajánlott, látványos Bucsek Henrik emlékúttól kezdve a kihívást keresőknek javasolt Ariadné fonala útig.