Túrainfó

Ha egy egésznapos, kellemes, a Bakony sokféle arcát és változatos helyszíneit kínáló túrára vágysz, ezt a körtúrát neked találták ki. Lesz benne kaptató a hegyre, szurdokvölgyek, kilátás a Cseszneki várra – kis kitérővel akár a várból is –, és persze mindez a fenséges bakonyi erdőkön, tisztásokon, mezőkön át. Útközben kiépített pihenőhelyek, padok, asztalok, esőbeállók is várnak rád. A túra vége felé, ha elfáradtál, Porva-Csesznek megállóhelytől vasúton mehetsz vissza Vinyére.

Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

Vinye vasútállomás

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Ördög-árok

Az Ördög-árok olyan, mintha egy óriás (vagy az ördög?) dobálta volna be a hatalmas köveket a patakmederbe. Ha van víz a patakban, akkor ezeken a köveken, egyikről a másikra átmászva lehet haladni a szurdokban. A nagyjából 2,5 kilométer hosszú szurdok közepén található az „Ördög-gát” nevű képződmény, vagy más néven a Gizella-átjáró. A völgy itt két hatalmas sziklafal között beszűkül, ezek között pedig egy óriási sziklatömb zárja el a víz útját, amit egy drótkötélbe kapaszkodva tudsz megkerülni. Izgalmas és gyönyörű.

Cseszneki via ferrata

Öt vasalt út várja, hogy meghódítsd a Kőmosószurdok sziklafalait. Ha először jársz itt, a Futrinka Ucca B nehézségű útvonalát válaszd, amely könnyű mászás kezdők és gyerekek számára. A cseszneki várat a Rákóczi-féle szabadságharc óta nem próbálta meghódítani senki, de te az Ostromlók útján (C) megpróbálhatod bevenni a falait. A Várpanoráma út (D) neve magáért beszél: látványban itt biztosan bőven lesz részed. Ha pedig ennél is nagyobb kihívásra vágysz, két még nehezebb (E/F nehézségű) utat is választhatsz.

Cuha-völgyi via ferrata

A mesébe illő szurdokvölgyet a Cuha patak vájta ki. Ha szerencsés (vagy előrelátó) vagy, a lábad alatt fut be az alagútba a Veszprém-Győr vonatszerelvény. Nyolc útvonal vár, a kezdőknek is ajánlott, látványos Bucsek Henrik emlékúttól kezdve a kihívást keresőknek javasolt Ariadné fonala útig.