Túrainfó

Ezen a túrán a Bakony egyik tekergős, kanyargós, szintekkel nehezített útját járhatod végig. A Gerence-völgy patak menti ösvénye után, a bükkös erdők árnyalta vidéket bejárva fedezheted fel a környék egyik gyöngyszemét, az úgynevezett „bakonyi Gyilkos-tavat”. A testi-lelki felüdülést nyújtó varázslatos tavacska mellől erőt gyűjtve indulhatsz a túra emelkedőkben bővelkedő szakaszára. A kis tisztáson álló móricházi vadászkastély romjai után az erdő alján közel félszáz, több ezer éves halomsír mellé érkezel. Ezt követően kis szurdokká szűkül a völgy, egynyomos kis ösvényen, meredeken ereszkedve érkezel vissza Bakonybélbe.

Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

Szent Mauríciusz Monostor
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Odvaskői-barlang

A Bakony egyik legismertebb barlangja, több neve is ismert (Betyárbarlang, Gerence-barlang, Bakonybél-zsiványbarlang) de mára a fölötte magasodó szikla miatt leginkább Odvaskői-barlangnak nevezik. Érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták, legutolsó lakói bakonyi betyárok voltak, állítólag a híres bakonyi haramia, Savanyó Jóska is gyakran rejtőzött itt.

Boroszlán tanösvény

A Magas-Bakonyban, közepes nehézségű terepen vezet ez a csodás bükkösöket átszelő tanösvény, amely a Bakonybél melletti Odvaskő Panzió közeléből indul. A tanösvény piros T jelzésen egy hangulatos szurdokvölgy felett indul, majd a hatalmas bükkfák között vezető út egyre magasabbra emelkedik. Az Odvas-kői-barlang érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták. A nagyjából három órás túra felénél meredek kaptató következik fel a Kőris-hegy oldalába, majd az Öreg-Szarvadárok völgyében ereszkedik vissza az út a pihenőhelyhez. A 7 kilométeres körtúra 2 kilométeresre is rövidíthető: az Odvas-kői-barlangnál letérve lépcső vezet a völgybe, ahonnan rövid sétával visszatérhetsz a kiindulóponthoz.