Túrainfó

A Balinkához tartozó Kisgyón valaha bányásztelepülés volt, de a bányászházakból mára turistaházak lettek. A túra elején az út elvezet a kisgyónbányai bányászati emlékmű mellett, innentől azonban végig igazi bakonyi erdőben halad, forgalommentes aszfaltos és murvás úton. A túra közepén igazi mesebeli látvány tárul a szemed elé: itt áll a Hamuház, ami a hatalmas hársak és erdei fenyők között megbújva olyan, mint egy mézeskalács-házikó. A valaha vadászháznak épült ikonikus épület biztosan mosolyt csal mindenki arcára.

Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
15.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

Bodó tanya, 8056 Balinka

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Tési szélmalmok

A Bakony délkeleti részén, a kopár Tési-fennsíkon mindig fúj a szél, ezt a szelet fogták be gabona őrlésére a 19. századtól, holland típusú szélmalmokkal. Az egykori szélmalmok közül kettő megmaradt, melyek különleges hangulatot adnak ennek a vidéknek. A Helt-féle malom ódon falai közé be is mehetsz: az ipartörténeti műremek ma is működőképes. Ráadásként az udvarban egy eredeti állapotú kovácsműhelyt is megtekinthetsz.

Burok-völgy

A különleges, legendás völgyet végigjárva igazi, természetes őserdei élményben lehet részed. A természet itt szinte érintetlen, ami ritkaságnak számít az országban. Számtalan kidőlt, mohás fán vezet keresztül az út, a levegő mindig nyirkos és viszonylag hűvös, a növényzet buja, továbbá ezernyi kis élőlény döngicsél mindenfelé. Tavasszal és nyáron lepkék tarkítják az amúgy is színes völgyet. Legalább ilyen változatosak és magával ragadóak az illatok is. Útközben szinte végig más-más növény illata hatja át az üdítően friss levegőt.