Budai Zöld 1: A Gellért tértől a Tündér-szikláig / Szép kilátások nyomában

Túrainfó

A Budai Zöld túraútvonalra a mindig nyüzsgő Gellért téren kanyarodhatsz rá, és a város fölé emelkedve feltárulnak előtted Budapest zöldterületei. A főváros vitathatatlanul legizgalmasabb panorámaösvénye a Gellért-hegy oldalába vájt, 80 méteres magasságban kanyargó sétaúton veszi kezdetét. Szent Gellért felújított szobra után az erdei sétány a romantikus hangulatú Filozófusok kertjébe torkollik, ahonnan a békés Tabánt és a Vérmezőt kell célba venned. A Városmajor parkot magad mögött hagyva megkezded a mászást a Normafa irányába: az út során városias, ámde békés, árnyékos környezetben haladhatsz, és készülj fel előre, hogy jó néhány lépcsősor megmászása vár itt rád! A Kis-Sváb-hegy után hamarosan eléred a kevésbé ismert, jelenleg zárva tartó Jókai-kertet és a pihenésre csábító Széchenyi-kilátót, majd irány a már említett Normafa! Budapest első számú kirándulóparkjában frissen sült lángos, mennyei rétes és jéghideg frissítők társaságában töltődhetsz fel a túra utolsó szakaszára. Kellemes, erdei sétával közelítheted meg a Tündér-sziklát, ahol elképesztő kilátásban gyönyörködhetsz, mielőtt Zugligetről tömegközlekedéssel visszatérnél a városba.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
18.5 km
Időigény:
4.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: Budapest, Szent Gellért tér

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Szabadság-szobor

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmaágat (a győzelem és a béke jelképét) tartó nőalak, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása.

Normafa Park Látogatóközpont

A Normafán tett kirándulás legelején érdemes betérni a parkolóhoz és a buszmegállóhoz is közel található Normafa Park Látogatóközpontba, ahol egy információs pultnál segítenek neked eligazodni a Normafa ösvényei és programlehetőségei között. A látogatóközpontban emellett megtekintheted a sporttörténeti kiállítást, és akár öltözőszekrényt vagy csomagmegőrzőt is bérelhetsz itt.