Kalandbringázás a Keleti-Bakony rejtett ösvényein

Túrainfó

A Bakony keleti fele kevésbé ismert, de látnivalóban és felfedezni való tájakban ugyanolyan gazdag, mint a közkedvelt Bakonybél vagy Vinye környéke. A túra a Bakony „fővárosából”, Zircről indul, pontosabban a ciszterci apátság kapujából. Ha még nem jártál a látványos épület falain belül, érdemes tenned egy sétát – akár kiegészítheted egy könyvtárlátogatással és az arborétum bejárásával.

 

A városból kitekerve az első település Olaszfalu, majd egy erdészeti magánúton (és ennek megfelelő csodás erdei környezetben) érsz el Bakonynána határába. Eddig sem volt nagy autós forgalom, de ha letérsz a piros jelzésű murvás útra, végképp nem fogsz járművekkel találkozni. Bár a Római-fürdő nem esik rá a nyomvonalra, egy kis gyalogos kitérővel (az igazán bevállalósak bringával is megtehetik) megcsodálhatod ezt a Dzsungel könyvébe illő vízesést. A következő állomás a Széchenyi Zsigmond-kilátó, ahonnan egész Pannonhalmáig elláthatsz. Tésen a kisboltban vagy az Erdei büfében fújhatod ki magad. Meg is érdemled, az út fele már mögötted van. A falu nevezetessége a két szélmalom és a kovácsműhely, melyek 2024 augusztusáig felújítás miatt nem látogathatók.

A Tési-fennsíkról leereszkedve a túra látványos része véget ér, Dudar és Nagyesztergár érintésével bezárhatod a körtúrát.

  • Teljes táv: 46 km
  • Szintemelkedés: 900 méter
  • Ajánlott kerékpár: túrakerékpár és gravel
  • Útminőség: többnyire aszfalt, kisebb részben jó minőségű erdei murvás út.
  • Útviszonyok: kisforgalmú utak, erdészeti magánutak, kisgyermekkel nem ajánlott
Tájegység:
Bakony
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
46.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Zirci ciszterci apátság

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Jásd-Szentkút

A Keleti-Bakonyban a Jásd mellett található Szent-kút az ország egyik legrégibb zarándokhelye. Erdőszéli kápolnát, szabadtéri oltárt és kálváriastációt találunk itt. Szent-kút vizét sokan gyógyító erejűnek gondolják.