Úszóláp vízi tanösvény – Kalandozás a Velencei-tó úszó nádszigetei között

Túrainfó

Az agárdi hajóállomásról indulva rövid nyíltvízi evezés után vetheted be magad a szigetekkel, rejtekutakkal szabdalt nádasok közé. Keskeny átjárón keresztül érsz a Lángi-tisztásra, melynek nyugati része már a Velencei-tavi Madárrezervátum fokozottan védett területe. Mivel ez csak szakvezetéssel járható, a tisztás déli szélén haladva evezhetsz tovább az Alsó-éri-tiszták, majd a túra legnyugatibb pontja, a Dinnyés-Kajtori-csatorna nyiladéka felé. Ezen akár a zsilipig is felevezhetsz, ha a bicikliúthoz szeretnél kilyukadni. A csatorna bejáratától egy szűk, egyenes átjáró vezet ki a nádlabirintusból, majd vissza az agárdi kikötőbe. Az út során felfedezheted az úszólápos területeket és úszó szigeteket, ahol kacsacsaládok, hattyúfiókák, barna rétihéják, vöcskök, vörös gémek és nagy kócsagok keresztezik az utadat. A könnyebb tájékozódás érdekében érdemes vezetett kenutúrához csatlakoznod vagy a túraútvonalat letöltened a telefonodra. Hogy tiszteletben tudd tartani a Madárrezervátum határait, figyeld a határokat jelző táblákat!

Tájegység:
Velencei-tó és Völgyvidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
9.5 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Agárd a 7-es főúton közelíthető meg, és vonattal is könnyen elérhető

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Madárdal tanösvény

A Velencei-tó délnyugati csücskében található a páratlanul gazdag madárvilágot bemutató, képes ismertető táblákkal ellátott Madárdal tanösvény. A Dinnyési-fertő állatvilágának meglesését megfigyelő torony segíti.

Dinnyési várpark

Egyedülálló vármaketteken ismerhetjük meg a történelmi Magyarország megyéinek jelentősebb várait, kastélyait.

Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétum

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.