Mátraszentimrei zarándoktúra

Túrainfó

Indulj el a mátraszentimrei focipálya mellől, és a Felső-Mátra szívében fekvő Bagolyirtás üdülőfaluján át menj fel az egykori Győr-hegyi sípályához. Tányéros felvonóját az Erőmű Beruházási Vállalat létesítette, majd a 80-as évek közepétől lelkes villamosenergia-iparági dolgozók üzemeltették megfelelő téli időjárási körülmények között. Nyomvonalát mára már visszafoglalta a természet, de az egykori síház és a felvonó oszlopai hűen őrzik a lelkes szak- és sportemberek munkájának – és a korábbi fagyos telek – emlékét. Az egykori sípályától a Merengő nevű, szép kilátással kecsegtető gerincúton haladj tovább, egészen Fallóskútig. Árnyas fák között, csendes erdei környezetben található itt egy jól kiépített, népszerű Mária-kegyhely, amelynek története szerint 1947-ben egy helyi asszonynak megjelent a Szűzanya. Látomása hatására találták meg a fallóskúti forrást, vizének azóta is csodatévő erőt tulajdonítanak, ezért az ország legtávolabbi pontjairól is nap mint nap érkeznek ide zarándokok. 2011-es haláláig itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál is, aki szívesen mesélt a zarándokoknak, kirándulóknak a zarándokhely történetéről. Miután a forrást elhagytad, a Gedeon-patakon átkelve sétálhatsz vissza Mátraszentimrére.

Tájegység:
Mátra
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Mátraszentimre buszmegálló (személyautóval vagy autóbusszal a 24-es úton Gyöngyösről vagy a 21-es úton Pásztó felől)

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Mátra Ásványház Múzeum, Mátraszentimre

A Múzeum Magyarországon és Romániában talált ásványokon kívül szép kollekcióval rendelkezik a nagyvilágból is. Érdekessége még az ásványcsiszoló műhely. A mikroásványok rejtett világa iránt érdeklődők pedig a kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat. A múzeum ásványgyűjtő túrái is nagy népszerűségnek örvendenek.

Banya Tanya, Mátraszentimre

Játszótér, meseösvény, mezítlábas park és kézműves boszorkány udvar. Kisgyerekes családoknak ajánljuk. A kerti tóban kacsák úszkálnak, a próbatételeket apró táblácskák jelzik. Vegyetek részt varázserdő túrán is, járjátok be a meseövényeket együtt, ismerjétek meg játkosan a Mátra élővilágát.