Keszthelyről a Rezi várig hegyikerékpárral

Túrainfó

A Keszthelyi-hegység tetején trónol a Rezi vár. Meghódítására egy 44 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat rajzoltunk, mely során egyéb látnivalókat is érintünk, sok emelkedővel, terepszakaszokkal.

A Keszthelyről induló túrán bőven akad terep és emelkedő is, ezért jó kondícióra és megfelelő kerékpárra is szükség van a teljesítéshez. Egyértelműen azoknak ajánljuk, akik otthonosan mozognak az erdei ösvényeken és rendelkeznek legalább egy alsó-középkategóriás mountain bike-kal. Gravel bike-kal, komolyabb cross kerékpárral is nekivághatunk és természetesen az elektromos rásegítés is jól jöhet, ha a csapatban nagyon különböznek az erőviszonyok.

Az útvonal támasztotta nehézségekért cserébe remek hangulatú kerékpártúrának nézünk elébe, hiszen Keszthelyt és Cserszegtomajt magunk mögött hagyva végig csendes vidéken, vagy erdőben haladunk, ahol nyoma sincs a Balaton környékén tapasztalható turistaforgalomnak. Csúcsszezonon kívül jó esélyünk van rá, hogy senki más által nem zavartatva hódíthatjuk meg a Rezi várat. Ez a Balaton környékének híres kilátópontjain általában lehetetlen.

Rezi és Vállus tündéri kis falvak, ahol lehetőségünk van frissítésre, és szükségünk is lesz megtervezni a folyadék és kalória-pótlást egy összesen közel 1000 méter szintkülönbséget tartogató túránál. Az aszfalt mellett egyébként közel 20 kilométert megyünk nem szilárd burkolatú úton. Ebből körülbelül 5 kilométernyi rész olyan, ahol az aszfaltra tervezett kerékpárok már elvéreznek, ezért ajánljuk a mountain bike-ot. A túra esős napokat követően is abszolválható, nagyobb sár csak elvétve alakulhat ki a nyomvonalon, nagyrészt még szakadó esőben sem okozhat gondot a haladás.

Bár Keszthely távoli célpontnak tűnik Budapestről, mégis viszonylag gyorsan megközelíthető, hiszen autóval gyorsan haladhatunk az M7-esen, vonattal pedig hasonlóan egyszerűen juthatunk le a Déliből. Ráadásul a kerékpártúra után sokféle kiegészítő programot tervezhetünk. A Keszthelyi Festetics-kastély az ország egyik legszebb és legnagyobb kastélya gyönyörű kerttel, ami a kihagyhatatlan turistalátványosság errefelé. Hévízen található a világ második legnagyobb termál tava, amely gyógyító hatásáról is híres, kerékpáros számára sincs jobb regeneráció, mint egy bringatúra után a gyógyvízben és Festetics Fürdőházban tölteni a délutánt.

Az itinerben a keszthelyi mólót jelöltük meg indulási pontnak, itt akár egy kávézásra, fagyizásra is lehetőségünk van, mielőtt nyeregbe pattannánk. Kerékpáros nyomon indulunk el, megkerülve a Festetics-kastélyt. A Hévízi utat elérve közúton folytatjuk, óvatosan keresztezzük a 71-est, majd Cserszegtomaj felé vesszük az irányt. Itt még fokozottan figyeljünk a gépjárműforgalomra, hiszen nagy tempóban zajlik a közlekedés, annak ellenére, hogy nem zsúfolt a főút.

Cserszegtomaj központjában balra fordulunk és egyre alsóbb rendű úton megyünk tovább, rátérve egy kitáblázott ajánlott kerékpáros túraútvonalra Rezi felé. Közben elhaladunk a hőlégballon felszállóhely mellett, a Balaton Ballooning telephelyét érdemes megjegyezni, hogy valamikor visszatérjünk. Mindeközben az út végig emelkedik kicsit, de általában alig észrevehetően. Az első igazán meredek szakaszunk a 10. kilométernél, Cserszegtomaj és Rezi között vár ránk, amiből kb. 500 méter igazán nehéz. Cserébe amikor kilankul és jobbra visszanézünk, kárpótol a panoráma a szőlőkkel a Balaton irányába.

Rezitől a vár felé vezető utat is táblák mutatják, tulajdonképpen eddig nem is nagyon lenne szükség a GPS-re, ismeretlenül is odatalálnánk. A falut elhagyva megszűnik az aszfalt és széles, döngölt földúton tekerünk tovább. A vár felé balra kell letérnünk, majd 700 méter után derékszögű jobbkanyar. Innen el se tudjuk téveszteni az irányt, végig a legszélesebb földúton kell haladnunk a várig. A fák mögül sokszor nyílik rálátás Zalára, érdemes kitekintgetni. 5 kilométer alatt közel 200 méter szintemelkedést abszolválunk itt, egyértelműen ez a túra legnehezebb emelkedője, még ha nem is nagyon meredek.

Fent a várhoz közeledve egy tábla mutatja a keskenyebb ösvényt a gyalogosoknak, mi több okból se ezen induljunk el. Egyrészt bringával tilosban járnánk, másrészt még a legügyesebbeknek is komoly kihívást jelentene feltekerni leszállás nélkül. A széles földút kicsit hosszabban ugyanoda vezet, egy kis parkos pihenőhöz padokkal, asztalokkal. Itt fent sokan elbizonytalanodnak: „De hát hol van a vár?” Nem kell aggódni, követve az ösvényt a pihenőhely után rögtön meglátjuk a kaput, ahonnan nem föl, hanem le kell sétálnunk a romos falak közé.

Miután elkészültek a fényképek, ugyanazon a földúton megyünk vissza közel 5 kilométert a T-elágazásig. Itt nem Rezi felé fordulunk, hanem Vallus felé folytatjuk a túrát terepen, 3 kilométert követően keresztezzük az aszfaltutat, illetve haladunk rajta balra fordulva 200 métert, mielőtt jobbra kanyarodva újra földúton folytatnánk tovább. Hamarosan feltűnnek balról a szántóföldek, jobbról mező, majd a szántók között kapaszkodunk fel a Vállusba vezető aszfaltúthoz.

A kis völgybe épült falu csak néhány utcából áll és reggeli vagy kora esti fényekben tapintható nyugalmat áraszt. Egy kezdetben meredek emelkedőn keresztül távozunk, ami hamar lankásabbra vált és innentől kezdve meredekebb szakasszal már nem kell számolnunk. Az aszfaltból széles földút lesz és az útjelző táblákon is láthatjuk, merre kell Keszthely felé visszamenni.

Egy kis kitérő: Ha valaki itt még tele van energiával, nem kell feltétlenül jobbra fordulni, ahogy a GPX mutatja. Két kilométerrel feljebb könnyen megközelíthető a Padkűi kilátó, ahová egyébként gyalogos tanösvény is vezet Vállustól. A Pad kőről vékony sávként a Balaton víztükre is látszik a környező dombtetők mögött. Innen már Balatongyörökre érdemes legurulni aszfalton és a part-közeli bringaúton jutunk vissza Keszthelyig.

Bármilyen útvonalon is térünk vissza a Balaton nyugati központjába, a parton még érdemes lassan végigtekerni, illetve kitalálhatjuk, hol pótoljuk az elégetett kalóriákat. Ajánljuk a Matróz-tanyát, ami útba esik a parton, de akár az impozáns belvárosba is bemehetünk ebédelni. Ha édességre, igazán jó fagyira vágyunk, javasoljuk a Pethő utcában a Jordanics Cukrászdát

Tájegység:
Balaton-felvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
44 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Keszthely

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?