Túrainfó

A gyalogtúra a gerencsérek földjéről indul, az Őrség délvidékén. Magyarszombatfán, a Fazekasháznál korhű környezetben ismerkedhetsz meg a fazekasság történetével, majd megtudhatod, milyen titkot rejt a fények templomának is nevezett veleméri Szentháromság-templom. Szentgyörgyvölgyön megcsodálhatod a település bámulatos, festett kazettás mennyezetű templomát, a nevezetességek közötti úton pedig a táj káprázatos változatosságában gyönyörködhetsz. Ez a környék igazi ékszerdoboz: járd körbe, és megláthatod, mit is rejt valójában.

 

Tájegység:
Őrség és Vendvidék
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
32 km
Időigény:
8 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont:

9946 Magyarszombatfa, kultúrház

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Szent Péter-templom, Őriszentpéter

Az Árpád-korból származó, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14-15. században gótikus stílusban kibővítették. A török korban erődítménnyé alakították: bástyákkal, kettős sánccal és árokkal vették körül. Ekkortájt a magyar földesurak a megerősített udvarházakba, várakba telepített hajdúkkal próbálták megakadályozni a törökök fosztogatását. A kis váracskák, az úgynevezett „castellumok” közül az őriszentpéteri templomerőd volt a legjelentősebb. Nem messze tőle, a domb aljában áll a középkori téglaégető, ahol a templom erődítéséhez szükséges téglákat égették ki.

Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény, Őriszentpéter

A helyi művelődési ház és könyvtár tetőterében berendezett kiállítás archív fotók és jellegzetes őrségi tárgyak segítségével mutatja be a hajdanán itt élt emberek mindennapjait és az Őrség történetét.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Natura 2000 Látogatóközpont, Őriszentpéter

A látogatóközpont emeletén modern, látványos kiállítás mutatja be az Őrség természeti értékeit, felnagyított makettek és interaktív játékok segítségével.