Túrainfó

Ez a túra a festői szépségű Lázbérci-víztározón vezet körbe. Egy rövid hegyi kitérővel pedig még teljesebben átélheted a táj harmóniáját és a csendjét. Kapaszkodj fel a Három-kő-bércre, vagy a Kalica-tetőre, és az utóbbi oldalában álló Herkó páter kereszthez. A  Kalica-tető valaha összefüggött a szomszédos Eszkála-tetővel, amelytől a Csernely-patak vágta le. Az Uppony fölötti sziklatetőről fantasztikus a kilátás: egyik oldalon a falura, másik oldalon az Upponyi-szorosra és a Lázbérci-víztározó elágazó, erdők közé préselt tükrére tekinthetsz le.

A tetőről meredek ösvényen is le lehet mászni a patak mellé, a szurdok aljába. Ezen az úton azonban rendszeresen meg kell kapaszkodnod, hogy biztonsággal lejuss. Ha ezt az utat választod, érdemes a Sima-kői barlanghoz is tenned egy kitérőt. A mészkő sziklafülke a Nemzeti Park fokozottan védett őslénytani jelentőségű barlangja. Azonban megközelítése nehézkes, az út meredek, legyél óvatos és körültekintő.

De könnyebb, kevésbé kalandos utat is választhatsz lefelé, a kék háromszög jelzést követve. Ebben az irányban az Árpád-kori Dedevár romja esik útba.

A parkolóhoz a tóparton futó országút vezet majd vissza. Az út mellett áll a vöröses színéről ismert úgynevezett „Festék”-bánya. Ha ezt elhagytad, a tó dédestapolcsányi végéből Lázbércig az erdőn át vezető jelzés nélküli ösvények egyikét is választhatod az autóút helyett.

Tájegység:
Bükk
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
15 km
Időigény:
4 óra

Megközelítés, útvonal

Lázbérci-tó parkolója az ÉRV telep mellett (Bánhorváti, Lázbérc út). Alternatív kiindulási pont Dédestapolcsányból, a Lázbérci-tó sorompója előtti útszakaszról (parkolási lehetőség) Autóbusszal Kazincbarcika, Eger, Budapest irányából közvetlenül megközelíthető (Lázbérci víztározó bejárati út, vagy Dédestapolcsány Gagarin utca).

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Dédestapolcsány kézművesház

Előzetes bejelentkezéssel kipróbálható itt a „szátyva” (szövőszék) és a guzsaly, és a kenderfeldolgozás lépései is megismerhetők. De a felújított régi parasztház kiállítása bemutatja a patkolókovács műhelyét is, amelynek berendezései közül a lóbőr fujtató és az üllő szintén kézbe vehető.

Cserép és keménycserép magángyűjtemény

Dédestapolcsány településén található Dr. Kiss Miklós Cserép és keménycserép magánygyűjteménye. Itt több mint 2000 cserép- és keménycserép edény lelhető fel. A gyűjtemény tartalmaz apátfalvi, hollóházi, telkibányai, miskolci, városlődi és farkaslyuki alkotásokat is. A hazai népi alkotások mellett, cseh és német területekről is láthatóak egy-egy darabok, a muzeális emlékek között.

Dédestapolcsányi fagalériás református templom

Az 1608-ban épült dédesi református templom eredetileg fatornyos volt, és zsindellyel fedték. 1800-ban a kor szokásainak megfelelően átépítették, csak a román és gótikus stílusú falak és ablakok maradtak meg eredeti állapotukban. A mennyezet eredetileg díszes és fakazettás volt, de a régi kazettákból kettő látható már csak a déli bejárat falára helyezve.