Tájak és kultúrák találkozása

Túrainfó

A Gömör–Tornai-karszt keleti és az Abaúji-medencedombság nyugati peremén haladó körtúrán a Szalonnai-karszt tömbjét kerüli meg. A túra javasolt kiinduló- és végpontja Bódvaszilas, ahol számos épített örökségi érték megismerésére nyílik lehetőség.

 

Bódvaszilast a magyar-szlovák államhatár felé, északi irányban hagyjátok el. A következő településen, Komjátin forduljatok jobbra, Bódvalenke irányába. Innen hazánk egyik kevéssé ismert kistájának, a Tornai-dombságnak az egyik bájos völgyében vezet tovább utatok, Tornaszentjakab és Viszló érintésével Rakacára.

Túránk következő szakasza a Rakaca patak völgyében vezet, ahol érdemes nyitott füllel hallgatni a „kövek meséjét”. A völgy délnyugati végén Magyarország egyik legnagyobb víztározója mellett haladtok el. A Rakacai-tó környezete páratlan szépségével már önmagában is erőt ad a túra második feléhez. A feltöltődést nyáron egy fürdőzés is segítheti.

A Bódva völgyét Szalonna községnél éritek el újra. Innen a nagyapáink idején még „a száz kőműves faluja”-ként emlegetett Perkupa érintésével értek vissza a túra kiinduló- és egyben végpontjára, Bódvaszilasra.

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
56 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Bódvaszilas, Fogászati Rendelő – 3763 Bódvaszilas József Attila út 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Bódvaszilasi imaösvény

Nemcsak egyszerű falusétára hívja az ide látogatót a falu közössége. Az útvonal végigjárásával szinte belekóstolhattok egy gazdag hagyományokkal és színes múlttal rendelkező, tradicionális falu múltjába és jelenébe. A természeti és épített környezetben tett séta során kihelyezett igék segítenek az egyéni elcsendesedésben. Az imaösvény a Bódvavölgyi Református Zöldút egyik állomása.

Rákóczi-barlang, Bódvalenke

Az Aggteleki-karszt föld alatti ékszerdoboza az Esztramos-hegy mélyén nyíló barlang. Falait gazdagon borítják különböző színű és formájú, rendkívüli változatosságban megjelenő cseppkövek, borsókövek és más, ritkaságnak számító ásványkiválások. A barlang karsztvízszintet jelző alját kristálytiszta vizű, zölden csillogó tavak töltik ki. Méltán tartják hazánk legszebb barlangjának. A föld alatti csodavilágot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képzett szakembereinek vezetésével ismerhetitek meg.