Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

Túrainfó

A bazilika melletti liturgikus tértől 400 méterre levő remetelakásokhoz a szabadtéri oltártól észak-északkeletre, viszonylag meredek ösvényen kell felkapaszkodni. A Szent László- szurdokát és a Szent forrásokat a szabadtéri oltártól észak-északnyugat felé, az országos kéktúra nyomvonalát követő erdészeti út mentén lehet elérni.

A Meszes-tető aljában megbúvó Szentkút egykoron a 16-14 millió évvel ezelőtti, Tari Dácittufa, Hasznosi Andezit és Nagyhársasi Andezit Formációkat képviselő vulkánokkal tarkított trópusi szigetvilág részét képezte, a lajtai Mészkő Formációhoz tartozó, változatos képződményei látványosan bukkannak felszínre.

 

Tájegység:
Cserhát, Mátra, Nógrádi Palócföld
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

3077 Mátraverebély, Dózsa György út 63.A bazilika melletti liturgikus tértől 400 méterre levő remetelakásokhoz a szabadtéri oltártól észak-északkeletre, viszonylag meredek ösvényen kell felkapaszkodni.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Digitális Vándor

Az ingyenes alkalmazás állomásról állomásra vezet körbe a szent helyen. Feladatokat kell megoldanod, hogy mélyebben is megismerd a hely titkait. Assisi Szent Ferenc és Szent László királyunk egyaránt társad lesz a kalandösvényen.