Túrainfó

Magyarország legnyugatibb településéről indul kerékpártúránk, kis forgalmú, jól kitáblázott úton haladunk. Eltekerünk a hangulatos Hársas-tó mellett – a nagy melegben akár csobbanhatunk is a víztározó hűs vizében. A tó élővilágát mutatja be a rövid, de informatív Hársas-tó tanösvény. Továbbindulva Farkasfa apró településén tekerünk át Szalafő irányába. A település előtt érdemes jobbra tekinteni, mert bölényeket pillanthatunk meg. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat.Szalafő legnagyobb vonzerejét a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes jelenti. A kis skanzen különlegessége, hogy helyreállított házai eredeti, évszázados helyükön láthatók ma is, néhány környező településről származó népi építészeti emlékkel kiegészülve. A falumúzeum nevezetességei a jellegzetes őrségi építmények, az úgynevezett „kerített ház”, az emeletes kástu (kamra), illetve a tóka, ez utóbbit az állatoknak szánt víz gyűjtésére és tárolására ásták.Szalafőn találjuk a Fekete-tavat, amelyet Fekete-lápként is ismernek. A jégkorszakból származó, számos növényritkaságnak otthont adó természetvédelmi területet nagy kiterjedésű erdő veszi körül. Szalafő maga a Zala vizéről kapta a nevét, amely a Fekete-tóból ered. Gyönyörű természeti környezetben járunk, ami az egykor szigorúan őrzött államhatárnak köszönhető.Innen csak hét kilométert kell tekernünk az Őrség „fővárosába”, Őriszentpéterre, ahol az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontját találjuk. A több szer összevonásával létrejött település lakói már a 13.században is szabad határőrök voltak. Érdemes megnézni az Árpád-korból származó templomot, hétvégén pedig látogassuk meg a termelői piacot. Innen a takaros Kondorfa felé tekerünk gyönyörű erdőségek között, majd a Rába völgyében Csörötnekre érünk be, ahol megnézhetjük a vízimalmot. Magyarlak érintésével érünk vissza Szentgotthárdra.

Tájegység:
Őrség és Vendvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
41 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Szentgotthárd, városközpont

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Őrségi bölények

Különleges élményben lesz részünk, ha meglátogatjuk az őrségi bölényeket Szalafő mellett. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat. 2017-ben Kistapolcsányból került ide tizenegy bölény, egy pedig a Körös–Maros Nemzeti Parkból érkezett. A bölények veszélyes állatok, így csak a kerítésen kívülről szemléljük őket, bármilyen békésen legelésznek!

Ízrestaurátor csokoládémanufaktúra, Ispánk

Ispánkon, a Nyugati szeren egy családi kézműves csokoládémanufaktúrát találunk, ahol nemcsak megkóstolhatjuk a szemet gyönyörködtető desszerteket, de ha szeretnénk, a házigazdák meg is mutatják nekünk, hogyan és miből készülnek a finomságok.

Eszti Falusi Vendégasztala, Ispánk

A háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján készíti a különféle helyi ételeket. Házi süteményei messze híresek.