Túrainfó

Túránk kiindulópontja a 367 méter magas Katalin-hegyen lévő kilátó, autónkat is itt hagyhatjuk. Az indulás előtt menjünk fel a kilátóba, és nézzük szét. Mi is tárul szemünk elé tiszta időben? A Rába folyó völgye, a távolban a Kőszegi-hegység, az osztrák Alpok keleti vonulatai, de akár Grazig is ellátunk, sőt, még a Maribornál lévő Pohorje is feltűnik a látóhatáron.

 

Túraútvonalunkon elindulva, a lakott területről kiérve erdős részen sétálunk. Nemsokára a tiszta vizű Szakonyfalvi-patakhoz érünk. A helyenként lápos-mocsaras rész az igazi vadon, a megtestesült természet érzését nyújtja. Vadak mozgását hallhatjuk, sőt, ha szerencsénk van, láthatjuk is őket. (Csapadékos időben az átjutás nehézkes lehet!)

A kis forgalmú műúton átkelve emelkedő következik, melyen felérve igazi „hegyi” kaszálórétre csöppenünk. Továbbhaladva régi lakóházak között érkezünk meg a kétvölgyi haranglábhoz, ahol pihenőt is találunk. Újult erővel indulunk útnak, majd egy lejtő után ismét páratlan látványban lehet részünk. Hamisítatlan, a Vendvidékre jellemző szórványtelepülési jelleget figyelhetünk meg itt: óriási kaszálógyümölcsösök egy-egy, dombon álló házzal, gazdasággal. Ha szerencsénk van, nyáron érezhetjük a lekaszált fű, a száradó széna illatát, amire egész életünkben emlékezni fogunk.

Az aszfaltozott út mentén Kétvölgy Ritkaháza településrészén haladunk tovább. A hely neve önmagáért beszél. A völgybe érve találjuk a Réti orchideák tanösvényt, majd ismét lakott területre érkezve, különleges finomságokkal kényeztethetjük magunkat. A Völgylak Gasztroportán szörpöt, lekvárt, fűszereket vásárolhatunk, majd a Fő utca 36. szám alatt egy zsúpfedeles kis boronaházat találunk. Visszafelé vesszük az irányt, a Katalin-hegyi kilátó felé. Továbbra is hangulatos erdők és rétek kísérik utunkat. A falusi kocsmába is betérhetünk, ahol szomjunkat olthatjuk. A kilátóhoz visszaérkezve menjünk fel újra, és nézzük meg még egyszer a páratlan látványt.

 

Tájegység:
Őrség és Vendvidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
6 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kétvölgy, Katalin-hegyi kilátó

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Vendvidéki szórványtelepülések

A Vendvidék néprajzilag is önálló, sajátos kultúrát megőrző táj. A településszerkezete is egyedi képet mutat: itt az ún. szórványtelepülések jellemzők. Vagyis egy-egy ház külön áll a dombokon, körülötte helyezkednek el a szántók, a kaszálógyümölcsösök, a rétek, ez adja a táj mozaikos jellegét. A házak a birtok első tulajdonosáról kapták a nevüket. A szórványtelepülés-szerkezet szép példái Kétvölgy, Orfalu, Apátistvánfalva.