Túrainfó

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka

Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein. Zánkáról indulunk, a település szélén elhaladunk a Gyógynövény-völgy látogatóközpontja mellett. A félig elbontott Hegyes-tű kúpjához tekerünk, ahol egy geológiai bemutatóhelyen megismerkedhetünk a vulkánok történetével. A csúcsról csodás kilátást élvezhetünk.

Innen egy romantikus erdei úton Monoszló településére érünk, ahol a Magyar Provence levendulafarmon az ország leghosszabban nyíló levendulamezőit találjuk. A települést elhagyva kiváló minőségű úton érünk el Balatoncsicsó térségébe, ahol csodálatos panorámát tartogató szakasz következik. Minden kanyar újabb gyönyörű fotótéma.

A csendes Szentjakabfa után az apró Óbudavár települése a következő állomás. Itt friss vizű forrásból tudjuk megtölteni a kulacsainkat. Majd az elmélyülésre, elcsendesedésre tökéletes Szent Balázs-templomromhoz kerekezünk, amely évszázadok óta őrködik a Nivegy-völgy nyugalma felett. A torony tövéből kisarjadt dús fügefa és az alatta álló árnyas pad láttán még Gautama Sziddhárta is elismerően csettintene. Innen Zánka és egy családias étterem terasza, illetve a messze földön híres Gyógynövény-völgy a cél, itt fejeződik be a túránk.

Tájegység:
Balaton-felvidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
26 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Zánka, vasútállomás

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?