Jó Pásztor kápolna és a Hársas-tó

Túrainfó

A Vendvidéki Hársas-patak felduzzasztásával létrejött Hársas-tó környéke igazán változatos programlehetőségeket kínál. A lankás dombok, árnyas túraútvonalakat rejtenek. Jó idő esetén akár strandolni is lehet a tó délkeleti oldalán található szabadstrandon.

A Jó Pásztor kápolnától induló túránk során fenyvesek közt kanyarogva szinte teljesen síkon haladhatunk. Rövidesen enyhe lejtőn érkezünk a festői Hársas-tó partjára. Itt északra fordulva a duzzasztó gáton elérjük a tanösvényt, ami meg is kerüli a tavat. Ha végig megyünk a tanösvényen, megismerkedhetünk a Rába vízgyűjtőjének halfajaival, az Őrség állatvilágával és népi építészetével. A kiépített, fedett turistapihenő remek helyszíne lehet a magunkkal hozott elemózsia elfogyasztásának, vagy akár a tó partján álló padokon ülve is gyönyörködhetünk a panorámában. A tó keleti oldalán haladva végig a szemközti part gyönyörű fenyveseit csodálhatjuk.

A délkeleti szélén található a szabadstrand. A víz lassan mélyül, a kijelölt helyen még a legmélyebb ponton sem ér derék fölé. Az aljzat aprókavicsos, így mezítláb sem kellemetlen érzés. A tó vize kristálytiszta, de a völgyi fekvése miatt nyáron is kimondottan hűvös. A Szentgotthárdra visszatérő út, szintén vadregényes erdőn át, a Zsida-patak völgyében vezet.

Tájegység:
Őrség és Vendvidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
8 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

A túra kiinduló pontja a Szentgotthárd-Rábakethelyen található Jó Pásztor kápolna. A város központjából kb 2 km sétával elérhető. Szentgotthárd busszal, és vonattal is jól megközelíthető.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Nagyboldogasszony templom, Szentgotthárd

A Nagyboldogasszony templom 1748-1779 között épült letisztult barokk stílusban. A templom freskói közül kiemelkedik a keresztény seregnek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázoló alkotás. Külön figyelmet érdemel a művészi faragású szószék. A sekrestye folyosóján a falba középkori és reneszánsz sírkövek lettek beépítve. A templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja, amely közel 40 mázsás.

Kolostorépület, Szentgotthárd

A Szentgotthárdra érkező ciszterek először lakhelyük, a kolostor építésébe kezdtek 1740-ben.  A kolostor mai része 1750 körül készült el teljesen, ám a templom körül szimmetrikusra tervezett északi rész már nem valósult meg.

Várkert, Szentgotthárd

A korabeli írások a ciszterci kolostor könyvtárának leírásánál említik meg, hogy milyen megnyugtató érzés az ablakból kitekinteni az apátság kertjére. A  barokk kertet gyümölcsösök és fasor alkotta a mai nevén emlegetett Várkertet, amely ma a város legnagyobb közparkja. A helyi védettséget élvező terület számos növényritkaságot felsorakoztató angolparkból és egy barokk kertből áll.