Túrainfó

A 20 állomáshellyel rendelkező Fürkész ösvényen kényelmes séta keretében jól szórakozhat az egész család. Érdekes feladatok és változatos helyszínek várnak minket.

A Tengerszem Szálló alatti parkolóból a nagy fakapu alatt, a völgyön lefelé induljunk el. A Törőfej-völgyben az árnyas fák alatt kora tavasszal keltikék tarka virágszőnyege virít, esők után pedig fekete-sárga foltos szalamandrák keresztezhetik lomha, kígyózó mozgással utunkat. A völgyben lejjebb érve bővizű források csatornákba kényszerített ágain haladunk keresztül: ezek a Baradla-barlang forrásai, a Jósva-források. A Jósva-források vizének felduzzasztásával létrehozott Tengerszem-tó mesebeli kékeszöld vize igazán szemgyönyörködtető látványt nyújt. A malomárok bevezet minket Jósvafőre, az egykori középső vízimalomig.

 

Sétánk során a Jósva-patakot hol elhagyjuk, hol ismét visszatérünk hozzá, az egyik állomáshelyen akár függőhídon is átkelhetünk rajta. A Kúria Oktatóközpont és Hucul Lovasbázis előtt egy újabb patak csatlakozik a Jósvához: ez a Kecső. Érdemes felkapaszkodnunk a templom melletti dombra, hiszen az egész Jósva-völgy elénk tárul. Hamarosan ismét zárt erdőbe haladunk: a Tengerszem-tó fölötti gerincen vagyunk. Utunk végén egy meredek lejtőn leereszkedve a Baradla-barlang jósvafői bejáratához érünk, melynek közelében található a hangulatos Tengerszem Étterem.

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
2.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Jósvafő, Tengerszem Szálló alatti parkoló

Miskolcról a 26-os úton Kazincbarcikáig, onnan Múcsony felé kanyarodva juthatunk Jósvafőre. Autóbusszal Miskolcról Edelény vagy Kazincbarcika felé is vannak járatok Jósvafő felé. A tornanádaskai vonatról Aggtelek-Jósvafő vasútállomásnál kell leszállni, onnan busszal érhetjük el Jósvafőt.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Baradla alsó barlangjai, Jósva-források

A Baradla alsó barlangjai vezetik a felszínre a barlang vizeit. Egy Rövid- és egy Hosszú-Alsó barlang létezik, melyek nincsenek kapcsolatban egymással, vizük mégis egymás közvetlen közelében ér a felszínre: ezek a Medence- és a Táró-forrás. A Táró-forrás (a Rövid-Alsó-barlang forrása) áradásokkor normál vízhozamának többszörösét produkálja, vize ilyenkor a sok hordaléktól zavarossá válik.

Komlós-forrás

Az Aggteleki-karszt 2. leghosszabb barlangjának, a Béke-barlangnak (7 km) a forrása. Rövid felszíni útja során számos mésztufagátat épít, majd belefolyik a Jósvába.