Hegyi rétek sokasága, ahogy még nem láttad – Olasz-kapu

Túrainfó

Az Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt.

Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.

Tájegység:
Bükk
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
10.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Szilvásvárad – Szalajka-völgy bejáratánál úthasználati díj megfizetése után 20 perces autózással felhajthatunk a Tótfalusi-völgyön keresztül a Bükk-fennsíkra vezető erdészeti úton az Olasz-kapunál kialakított parkolóig. Itt van a tanösvény indító táblája.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Három-kő

A bükki 900-asok egyik legszebb panorámájú kilátóhelye. 904 méter magasan terül el ez a sziklagyepes tetejű bérc. Tökéletes kilátás nyílik a Bükk déli részeire, az Alföldre és a szomszédos Tar-kőre.