Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén – Gránit földtani tanösvény

Túrainfó

A Pákozdi Ingókövek hazánk legidősebb geológiai formációi közé tartoznak, a 300 millió éves gránit-ellipszoidok. A hosszú mállás, kőzetpusztulás következtében mára úgy néznek ki, mintha egy óriás hagyta volna félbe játékát furcsa alakú gránitgolyóival, melyek valószínűtlen helyzetben egyensúlyoznak egymáson. Bár az országos jelentőségű természetvédelmi oltalom itt elsősorban az egyedi kőzettani képződményeknek köszönhető, a gazdag élővilág is minden évszakban sok élmént nyújt. A környékbeli gyepeken nyílik tavasszal a fekete kökörcsin, az apró nőszirom, az erdős foltokban több orchidea faj is él. Legnagyobb testű, védett harkályfajunk, a fekete harkály is sokat hallat magáról, jellegzetes kiáltásaitól visszhangzanak a völgyek. A Velencei-tó közelségének köszönhető helyi sajátosság, hogy a túra bármely pontjáról hallhatjuk a fejünk felett vándorló madarak hangját kora ősztől tavaszig, egy-egy nagyobb vadlúd- vagy darucsoport húzása felejthetetlen élmény. A terület lepkefaunája is igen gazdag, február végén már előbújnak telelőhelyeikről az Atalanta-lepkék.

A túra kifejezetten alkalmas gyerekekkel érkező családoknak, egy meredeken emelkedő szakasz van csak az út során. Ez azonban igen rövid és nagyon látványos helyen vezet el, így megmászása inkább jelent majd élményt mindenki számára, mintsem különösebb megpróbáltatást. A túra során követhetjük a tölgylevél jelzéssel ellátott gránit tanösvényt is, ez azonban hosszabb szakaszon kimarad. A haladást inkább segítik a hagyományos túrajelzések: sárga sáv – sárga háromszög – piros kereszt.

Tájegység:
Velencei-tó és Völgyvidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra

Megközelítés, útvonal

Személyautóval Pákozd településre érkezve a Budai útról az Ingókő utcára kanyarodunk, itt az utca elején érdemes parkolni, feljebb erre már nincs lehetőség. Közösségi közlekedési eszközök közül busszal érkezhetünk a Budai úton, a Honvéd utcai megállónál kell leszállni és a közelből induló Ingókő utcán felgyalogolni annak végéig – innét indul a túraút.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétum

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Miskahuszár

A pákozdi csatának állít emléket a messziről is könnyen felfedezhető Miskahuszár szobor. A világ legnagyobb huszár szobra 100 tonna betonból készült és 13 méter magas. Az ólomkatonát idéző figura a magyar szabadságharcosok közös erőfeszítését jelképezi: ha sok bátor ember összefog, hihetetlen eredményeket lehet elérni.