Ásványok és emberelődök nyomában

Túrainfó

A Bódva-völgyének gazdag történelmi múlttal és korokon átívelő épített örökséggel rendelkező kisvárosából, Szendrőből induló körtúra dombsági jellegű vidéken halad keresztül. Az irányt egy kevesek által ismert, értékekben gazdag kistájunk, a Rudabányai-hegység felé vesszük. A térség központja Rudabánya egykor a hazai vasércbányászat központja volt. Ma a különleges szépségű egykori bányagödör vonzza ide egyre nagyobb számban a kirándulókat. A térség természeti és kulturális örökségének megismerését bemutatóhelyek segítik. Az egykori bányászati központban eltöltött tartalmas program után dombsági jellegű tájon kerekezve, Felsőtelekes és Kánó érintésével éritek el Szőlősardót. A Bódva-völgyébe Perkupa déli részén érünk vissza. A kis folyó mentén déli irányban, Szalonna felé haladjatok tovább. Innen már csak egy rövid tekerés, és megérkeztek túránk kiinduló- és egyben végpontjára, Szendrőre.

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
38.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

3752 Szendrő, galvácsi elágazási buszmegálló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Kánó – műemlék református templom és fejfás temető

A falu késő barokk stílusú református temploma 1804-ben, tornya 1886-ban épült. Műemléki védelem alatt áll. Érdemes megtekinteni a református temetői faragott fejfáit is, amik szintén országos szinten védettek.

Perkupa – népi építészeti emlékek

A Petőfi Sándor út két oldalán egymás mellett sorakozó „hímes” (vakolatdíszes) oromfalas parasztházak, fa szerkezetű gazdasági melléképületek a régi idők paraszti kultúrájáról tanúskodnak.

Ördög-gát túra

A csodálatos természeti környezetben fekvő Bódva völgyi kisvárosból remek gyalogtúrákat tehettek. Ne hagyjátok ki a Rudabányai-hegységet kettészelő Telekes-völgy vadregényes sziklaszorosának a felkeresését, ami minden évszakban felejthetetlen látványt nyújt. A 17 kilométeres körtúra kiemelkedő látnivalója az Ördög-gát.