A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig

Túrainfó

A Balaton-felvidék legszebb körpanorámáját ígéri nekünk ez a közepesen nehéz, de annál látványosabb túra. A csodás kilátáson túl pálos kolostorromokat, különleges örökzöldekben bővelkedő arborétumot és egy megkapó szépségű borteraszt is érint a kirándulásunk.

Badacsonyörsről a szőlőföldek és présházak között gyalogolunk el a Tóti-hegy tövébe. A csúcsra egy rövid, de meredek emelkedőt leküzdve érünk fel. Innen csodás, 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé. A zöld jelzésen kaptatunk tovább az Öreg-hegy fenyvessel borított, mediterrán tájakat idéző gerincén, majd a völgybe ereszkedve a salföldi pálos kolostor romjaihoz érkezünk.

A túra egy kis emelkedővel folytatódik, de a Folly-arborétum ciprusainak árnyékában kipihenhetjük magunkat a saját borászatukból származó rizlingtől felfrissülve. A hegygerincre felkaptatva megcsodálhatjuk az Örsi-hegyről elénk táruló kilátást egy egyedi formájú, fából épült kilátóból. Ha egy másik szemszögből elénk táruló, egyesek szerint még szebb látványra vágyunk, sétáljunk át a közelben található Csendes-dűlőbe is. Miután kigyönyörködtük magunkat a Badacsony lábát mosó Balaton látványában, ereszkedjünk le Badacsonyörsre, ahol autóbusz- és vasútállomást találunk.

Tájegység:
Balaton-felvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
15 km
Időigény:
4 óra

Megközelítés, útvonal

Badacsonyörs, vasútállomás, Füredi út (A 71. számú főúton személyautóval, vagy akár vonattal, akár autóbusszal Tapolcáról vagy Balatonfüredről)

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Salföldi Major

Gyerekekkel ideális célpont a túra után a Salföld településen található természetvédelmi major, ahol megismerkedhetünk az ősi magyar állatfajtákkal és a hagyományos gazdálkodással. A gyerekek kisállatokat is simogathatnak itt.