Völgyvidék, Gerecse és Vértes határán

Túrainfó

Festői és változatos tájon tekerhetsz Bicskéről északra, a Völgyvidék hatá­rán, a Gerecse és Vértes lábánál: han­gulatos borospincék, templom, erdő, kisebb-nagyobb tavak mellett vezet a meredek kaptatókkal és frissítő lejtők­kel tűzdelt út. Pihenj egyet a csodás fekvésű Csabdi középkori templom­romja mellett, de a Vasztély környéki nyugalom és kilátás is kihagyhatatlan. Érdemes egy 20 km-es kitérőt tenni a tarjáni horgásztó és pincesor felé is. Visszafelé Nagyegyházáig kerékpá­rúton, majd Szárliget, Szár és Újbarok érintésével kis forgalmú közúton ha­ladva érsz vissza Bicskére, de előtte keresd fel a Makovecz-féle Pancho Arénát Felcsúton.

Tájegység:
Velencei-tó és Völgyvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
43.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Bicskére eljuthatsz az 1-es főúton vagy az M1-es autópályán, de vonattal is könnyen elérhető

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Lófingató-szikla

A Lófingató-szikla tetejéről kiváló panorámát nyújt, a tövében meg lenyűgöző sziklafalat mutat. Először a magasból nézheted a Gerecse hegyeit. Tiszta időben jó messze ellátni. A túra során viszont leereszkedsz a csúcsról, és maga a kilátópont változik át látványossággá. A monumentális fehér dolomitfalak alatt haladsz el a piros jelzésen.

Szovjet betonbunkerek

A Lófingató-hegyen nagyon szemfülesnek kell lenned: a bokrok és gaz között bejárható szovjet bunkerrendszer húzódik. Ezek szabadon látogathatóak, ha elég bátornak érzed magad, fedezd fel! Minden esetre a fejlámpát vagy zseblámpát pakold be, szükség lesz rá. Nem tudni pontosan, hogy milyen célt szolgáltak a betonbunkerek, de valószínűleg a 60-as és 80-as években folyamatosan épültek, bővültek. A hangulatuk biztosan különleges.

Alcsúti Arborétum

József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.