Egy csipet bringás Toszkána a Balaton fölött

Túrainfó

Toszkánai táj és életérzés a Balaton felvidéken. Ez a Keszthely és Aszófő közötti túraajánlat bővelkedik a változatos élményekben. A napraforgótáblák és a szőlődombok nyújtotta látvány biztosan rabul ejt, de a borospincék és a jó éttermek miatt a gasztronómiai élményekre is emlékezni fogsz. Állatbarátként, ha a geológia érdekel, vagy ha az építészetért rajongsz, szintén találsz érdekességeket ezen a látnivalókban gazdag útvonalon.

Keszthelyről, a Festetics-kastély elől indul a túra, ami a település egyik legfontosabb műemléke, számos történelmi tárlat helyszíne, ráadásul borospincéket is rejt a felszín alatt. A kastély északi oldalától kerékpárúton indulj el Szigliget irányába. Egy gyors pihenőre már Gyenesdiáson megállhatsz, a Bringatanyában egy fagyi vagy egy finom limonádé igazán felfrissíthet a túra előtt. Ezután Balaton-kör  egy szakaszán halad az út, a  Szigligeti várig. Ide ugyan nem könnyű feltekerni, de az eléd táruló balatoni panoráma miatt egészen biztosan megéri. A vár után közúton folytatódik a túra, a Szent György-hegy felé, amelynek oldalában hatalmas bazaltorgonákat csodálhatsz meg.

A hegyet megkerülve Kisapáti felé indulj tovább. Itt már szőlődombok ölelésében bringázhatsz, remek borospincék is találhatók a környéken. Nemesgulács után Káptalantótiban pedig egy egyedi hangulatú kézműves piacba csöppenhetsz vasárnaponként.

Ha megéheznél útközben, Mindszentkállán több remek étterem is van, melyek igen hangulatosak. A következő állomás pedig a Hegyestű lesz, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik leglátványosabb és legnépszerűbb célpontja.

Ezután Monoszló felé fordul az út, ami a környék egyik ékköve. Szép időben aranyba borítja a szőlődombokat a napfény, ilyenkor szemmel látható, hogy ez a különös mikroklíma miként teszi az ország egyik legelismertebb borvidékévé ezt a területet.

Az idill Balatoncsicsóig tart, ahol az útvonal talán legnehezebb emelkedője következik Óbudaváron. Ezután Vöröstó és Barnag irányába haladunk tovább, ahol szintén vár még ránk egy kisebb kaptató. A túra déli irányban, Pécsely érintésével Aszófőn végződik, ahol még érdemes tenni egy rövid látogatást a vasútállomás mögötti Kövesdi templomromnál. Végül Örvényesen a szabadstrand vár, ahol felfrissülhetsz, megpihenhetsz.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Tájegység:
Balaton-felvidék
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
77 km
Időigény:
4 óra

Megközelítés, útvonal

Keszthely, Festetics-kastély

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Hegyestű

A Hegyestűre egy komolyabb emelkedő vezet fel, de ha nem jártál még ott, kötelező elem. A bazalthegy formája önmagában érdekes, a tetejéről ráadásul lenyűgöző kilátás nyílik a Balaton-felvidékre.

Kőtenger

A Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetessége a Szentbékkálla melletti Kőtenger. A hatalmas kőtömbökkel borított terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. A sziklaalakzatok között gyalog tudsz körbesétálni, és megcsodálhatod a homokkő formációkat is