A Kékestető árnyékában – könnyed tekerés a Mátra útjain

Túrainfó

A túra a Pálos tanösvényen indul, ami egy másfél kilométeres gyalog- és kerékpárút a Bene-patak mentén. Ez a rövid, de látványban gazdag kis szakasz megalapozza a túra hangulatát.

A kerékpárút mellett játszótér, sőt még egy mezítlábas tanösvény is feltűnik, melyek remek kiegészítő programként szolgálhatnak, ha gyerekekkel túrázol. A kerékpárút végén térj át a gyenge forgalmú közútra, és máris gyönyörködhetsz a Kékes csúcsában.

A következő állomás Markaz, ami csodás víztározójáról híres. Érdemes itt a parton megállnod enni-inni, hiszen ilyen festői szépségű megállónál szinte kötelező pihenni egy rövidet. Ha mégsem állnál meg, a következő település már Domoszló lesz, ahol szintén egy festői tó található.

A községet elhagyva meglátod a Mátrai Erőművet, mely monumentálisan magasodik a látótérbe. Ha érdekelnek az ilyen típusú létesítmények, feltétlenül tegyél egy kitérőt ide, de a látogatás előzetes bejelentkezést igényel.

A nehezebb túra egy kis kitérőt is tartalmaz a Sár-hegyre, mely a helyiek kedvelt edzőterepe. Ez az ország legmagasabban fekvő borvidéke, melyhez egy igen meredek emelkedős szerpentinen juthatsz fel. Ha viszont ezt az emelkedőt kihagyod, akkor szinte sík ízelítőt kaphatsz a mátrai hangulatból.

A hegy tetején található szőlőstől egy rövid szakaszon földút vezet a Szent Anna-kápolnához. A túra a Pálösvörösmart melletti kerékpárúton ér véget.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Tájegység:
Mátra
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
34 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópontunk Pálosvörösmart, a Pálos fogadóval szemben lévő parkoló.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?