Kaptár-túra ősemberbarlanggal

Túrainfó

Látnivalók sorát sűríti ez a könnyed, 12 kilométeres túra. Sorra veszi a Kisamerikának nevezett barlanglakásokat, a térség kaptárköveit, és az azokra emlékeztető Millennium kilátót, valamint az ősemberleletéről híres Suba-lyukat.

Mielőtt nekivágnál a környék felfedezésének, érdemes tájékozódnod a látnivalókról a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpontban, amitől az ősemberbarlang csak néhány száz méter. A Suba-lyuk néven ismert barlanghoz kissé meredek hegyoldalban kell felkapaszkodni. A mászást azonban a szikla lépcsőzetei és kihelyezett kapaszkodók is segítik.

Ezután a piros T-vel jelzett tanösvény egy szakaszán, a sárga jelzésre rátérve éred el a Mész- pataki szurdok bejáratát. Itt egy rövid kitérővel érdemes lemenni a patakmederhez, ahol romantikus, izgalmas világot mutat a szurdokvölgy, különleges kőzetformáival és falba vésett fülkéivel. Visszatérve a tanösvényre vedd célba a kaptárköveket. Egy rétet átszelve érsz be az Ördögcsúszdát és kistestvérét rejtő fák alá. A cukorsüvegre vagy manósapkára emlékeztető kaptárkő a felvezető út közepétől már jól látható.

Az Ördögcsúszda felé magasodó Mész-tető gyönyörű panorámájához több kitaposott ösvény is vezet. A Cserépi legelőn térj rá a sárga Kő-völgy tanösvényre, majd a falu közelében ismét a Török nyomában tanösvény sárga keresztjére. Ezen jutsz majd el „Kisamerikába”, a Berezd-alja dűlő barlanglakásaihoz.

Tájegység:
Bükk
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
12 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Az autóval érkezők a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont előtti parkolóban hagyhatják gépjárműveiket. Autóbusszal Cserépfalu központjából, vagy a Hór-völgyi elágazás megállóból közelítheted meg a túra kiindulópontját, ahová Eger, Mezőkövesd és Bükkzsérc irányából közlekednek buszjáratok.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Noszvaji barlanglakások

A puha kőzetbe vájt otthonok első generációja a falu szolgálatában dolgozó napszámosok nevéhez köthető.  A felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséget 1997-ben karolta fel egy helyi művésztelep. Fáradságos munkájuknak köszönhetően a barlanglakások falai új életre keltek, és ma már nemzetközi művészeti táborok színtereként is funkcionálnak.