Bringával az ország északi végén

Túrainfó

A Putnok és Perkupa közötti túrát háborítatlan erdőségek, jégkorszakból megmaradt láprétek, és sok-sok barlang jellemzi. Ugyan van benne emelkedő bőven, de az út végig aszfaltos, így ha nem vagy teljesen kezdő bringás, gond nélkül megbirkózol a szintekkel. Az eléd táruló látvány pedig egészen biztosan kárpótol majd az erőfeszítésekért.

Az állomástól észak felé, Kelemér irányába indul az út – hasznos, ha az útvonalról van egy offline térképváltozatod is, mivel nem mindenhol lesz térerő a mobil eszközökhöz. Az erdős részen a Putnoki horgásztó üdítő látványában gyönyörködhetsz. Kelemér után, a Zádorfalva-Ragály-Trizs útvonalon, emelkedők-lejtők váltakozásával, tökéletes aszfalt vezet Aggtelekig.  Ragálytól indul az útvonal legkeményebb emelkedője: 5 kilométeren keresztül tart, de csak 350 méterre visz fel.

Aggtelekről Jósvafőre pedig meredeken lejtő hajtűkanyarok vezetnek majd, de a Jósvafői tengerszem után már kellemesen lejtős úton gyönyörködhetsz az Aggteleki Nemzeti Park szépségében. Szinpetriről alig pár kilométer a Jósvafő-Aggtelek vasútállomás (Szin és Perkupa települések határában), ahonnan Putnokhoz hasonlóan először kicsi motorvonattal, majd Miskolci átszállást követően akár Intercity-vel juthatsz vissza a fővárosba. Az vonatút hossza kb. 3,5-4 óra.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

 

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
48.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

A túra a putnoki vasútállomástól indul – ide Budapestről 3-3,5 óra alatt juthatunk el vonattal. Ha autóval érkezünk, akkor Budapestről nagyjából 2,5 órás az út.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Putnoki horgásztó

A tó az úgynevezett Szörnyű-völgyben, Putnok és Kelemér között található, az erdő közepén. A múlt század tízes éveiben építtették, kifejezetten halastónak, gyakorlatilag az összes őshonos állóvízi halfaj megtalálható benne. Horgászni engedéllyel, napijeggyel lehet.

Keleméri Mohos-tavak

Az országban egyedülálló természeti képződmény eredete még a jégkorszakra vezethető vissza. Jelenleg az Aggteleki Nemzeti Park kezelésben lévő, fokozottan védett terület, melyet tőzegmohalápjainak és természetes növénytársulásainak megóvása és fenntartása miatt nyilvánítottak védetté. Ha a látvány mellett mélyebben is érdekel a láp története, feltétlenül nézd meg Keleméren a Mohos-házban a lápról szóló kiállítást is.

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki cseppkőbarlang a Világörökség része. A Baradla–Domica-barlangrendszer leghosszabb útvonala 25 kilométeres, de hossztól nehézségi foktól függően többféle túrát is választhatsz. A karsztbarlang monumentális bejárata fölött kilátópont is található.

Jósvafői tengerszem

A sűrű erdőben rejtőző Jósvafői tengerszem igazából egy mesterséges tó, melyet 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hoztak létre, áramtermelés céljából. Hazánk egyik leglátogatottabb természeti látnivalója.

Rudabányai bányató

A bányató az ország legmélyebb, mesterségesen kialakított állóvize a régi vasércbánya területén található. Van egy kiépített, 5 kilométeres, gyalogos tanösvény is a tó körül, információs táblák és egy mobilstég segítik, hogy megismerd a helyszín földtani érdekességeit.