Túrainfó

Sok látnivalót tartogat az útvonal, kis kitérővel bebarangolhatod egész Balatonfüredet. Érdemes egy kerülőt tenned a Tagore sétány felé, megnézni Jókai Mór emlékházát, vagy megállni egy kellemes pik­nikre a panorámás domboldalban. Árpád-kori templomromok, kálváriák és a népi építészet remekei között tekerhetsz kisforgalmú aszfaltos útvonalon. Ne tántorítson el az emelkedő, csodás kilátás és remek helyek várnak jutalmul. Az első kihagyhatatlan látnivaló a Papsokai-Siskei templomrom Balatonszőlősnél. A dörgicsei Levendárium finom kóstolói után Vászolyon a Szent Jakab-forrást csodálhatod meg, és látogasd meg a vízi színpadot is! Ezután fantasztikus élmény lesz Pécselyen át legurulni a Balaton irányába. Itt állj meg egy kicsit, és gyönyörködj a Ba­laton semmihez nem fogható látványában! Aszófőnél megér egy rövid pihenőt a védett műemléki, 1800-as évek közepén épült Vörösmáli pincesor. A pinceajtók napsugaras mintázata különösen tetszetős. A következő megálló a Kövesdi-temp­lomrom, mely Aszófő délnyugati végében, egy festői ligetben található. A mellette fakadó Almás-forrást felkeresve pedig felfrissítheted magad a hűs forrásvízzel. Csodálatos kilátás tárul eléd innen a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra.

Tájegység:
Balaton-felvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
54 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Csopakról indul a túra és oda is tér vissza. Megközelíthető akár autóval ( a parkolás ingyenes a településen) vagy a MÁV és a Volán menetrendszerinti járataival.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Vulkán-tanösvény

A kilátó közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be – ez elsősorban a gyerekeknek lehet érdekes. Láthatunk helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán. A kőbalaton mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.