Túrainfó

Ehhez a túrához erő és kitartás szükséges, mivel itt nemcsak a szemednek, de a lábizmaidnak is lesznek benyomásai a tájról. A kerékpártúra az aranybányászat meghatározó pontjáról indul, Telkibányáról, és noha mostanra már kiürültek a készletek, de a mai napig izgalmas lehetőségeket rejt. „Telkimanó” ikonikus személye a településnek, akivel ásványgyűjtő túrán is részt vehetsz. Bózsváról Nyírin át vezet az út, majd Füzérkomlóson európai bölényeket nézegethetsz. Kerékpárúton haladva feltűnik előtted Füzér vára, amely a Milic hegykoszorújában magasodik. Hollóháza felé veszed az irányt, ahol ma is csodás porcelántárgyak készülnek. Az Országos Kéktúra kezdő- vagy végpontja ez: ha bakancsra cseréled a cipődet, akkor szebbnél szebb erdei utakon fedezheted fel innen a Zemplén keleti szegletét. Ahogy az emelkedőn felérve magad mögött hagyod Hollóházát, érdemes megállnod egy pillantásra, mert lenyűgöző a panoráma a völgyre. Az erdőn át jutsz el Kékedre, útba esik a régi Melczer-kastély is. Egy rövid emelkedő és egy hosszú gurulás után pedig röviden megpihenhetsz a településen. A túra utolsó állomásán, Abaújváron tekintsd meg a Hernád folyó partján épült Abaújvári földvárat. Telkibányáig egy új, biztonságos kerékpárúton juthatsz vissza.

Tájegység:
Zemplén
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
37.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval: Az M30-as autópályán Hidasnémetiig, onnan Telkibánya felé.

Vonattal: A Budapest – Kassa vonalon közlekedő vonattal Hidasnémetiig.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Béla-szikla, Bózsva

A Bózsva-patak mellett található 15-20 méter magas sziklához egy leganda kapcsolódik: IV. Béla itt pihent meg a tatárjárás idején. Ezért róla nevezték el a település központjában álló tó melletti sziklát. Az érdekes sziklaforma a patak eróziós munkájának köszönhető.

Eszkáros (Szlovákia)

Skáros (magyarul Eszkáros) szlovák területen fekszik. A feljegyzések szerint a 13-14. században vár állt ezen a területen, de ma már csak néhány falmaradvány fedezhető fel itt. Az alig 1100 létszámú település határában egy hadtörténeti emlékparkban található, ahol tank és páncéltörő ágyú is látható.

Abaújvári földvár

Az abaújvári földvár Magyarország egyik legrégebbi erődítménye. A 15. századig folyamatosan ki volt téve a támadásoknak, és karbantartás híján a sáncok faszerkezete romlásnak indult, a kőfal köveit pedig a falubeli építkezésekhez használták fel.

Ásványgyűjtés Telkibányán

„Telkimanó” segítségével azt is megtudhatod, hogy túra közben hol találhatsz hegyi kristályokat, opálokat és más féldrágaköveket.