Túrainfó

A túra kiindulópontja, Tolcsva kastélyokban és kúriákban gazdag település, de az út során Zemplén két vára és szebbnél szebb látnivalók várnak, ezért érdemes egy egész napot rászánnod. Az emelkedők nehézségeinek ellenére ez az egyik legszebb biciklis túra, hiszen az Aranyosi-völgy páratlan szépsége, a Regéci és a Boldogkőváraljai várak együtt felejtetik el a fizikai nehézségeket. Kerékpárút nem található ezen a szakaszon, de alacsony forgalmú út bőven előfordul. Tolcsváról indulj Erdőhorváti felé vedd az irányt, majd Háromhuta települései következnek, melyek rejtett kincsei a Zemplénnek. Hangulatos, takaros házakat találsz az erdő ölésében a Huta-völgyben. Középhután betekintést nyerhetsz az üveggyártás múltjába, az út bal oldalán az Üvegcsűr nagyon izgalmas bemutatóhely. Észrevétlenül emelkedik az út, és ahogy véget ér az erdő, meg is pillantod az első várat. A következő megálló a felújított Regéci vár. A település utáni alig néhány száz méter hosszú, meredek emelkedőt leküzdve előtted hever a Hernád völgye. Folytasd a túrát Korláton keresztül a második vár, Boldogkőváralja felé. A vár 100 méter hosszú folyosójáról szinte kinyílik az ablak a Zemplén és a Hernád-völgyének találkozására. Érdemes körülnézned a kiállítótermekben is. Az Aranyosi-völgy felújított aszfaltján felüdülés tekerni, az utolsó nagyobb emelkedőt leküzdve Erdőbényére gurulsz be. A Mulató-hegy köré épült község központjában kanyarodj jobbra, Tolcsva irányába. A dűlők mellett haladva érdemes a kerékpártúra végén felkeresned helyi borászokat, akik finomabbnál finomabb borokat kínálnak.

Tájegység:
Zemplén
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
61 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval: Budapestről a 37-es számú főúton Sátoraljaújhely, majd Tolcsva felé.

Vonattal: Budapest – Sátoraljaújhely vonalon Vámosújfalu, Tolcsva vasútállomásig.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Erdőbénye, tanösvény

A Lőcse-dűlőn kialakított 1,5 kilométeres, 10 állomásból álló tanösvényen megismerkedhetsz a szőlő életútjával, a termesztéstől egészen a feldolgozásig.

Regéc-Mogyoróska közötti tanösvény

A Zempléni Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén halad ez a 4,2 kilométer hosszú tanösvény. A táblák bemutatják Regéc várának múltját, a vulkanikus hegyek kialakulását és a természeti és kulturális értékeket.

Hello Wood installációi

A fából készült különleges installációk a borvidék épített és természeti környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják. A 2019-es alkotások többek között Szegilong határában, Vámosújfalu egyik csendes utcájában, Erdőbényén és Olaszliszkán találhatók, Tolcsván pedig kettővel is találkozhatsz.