Túrainfó

Fontos! Mivel a túra részben szlovák területen halad, mindenképpen legyen nálad érvényes, személyazonosításra alkalmas igazolvány!

 

A Rákóczi családhoz kötődő környékbeli helyszíneket járja körül ez a vadregényes, kihívásokat sem nélkülöző túra. Sárospatak, vonzerői külön-külön is csábítóak, összeadódva pedig igazán különlegessé teszik ezt, a „Bodrog-parti Athénnak” is nevezett várost. A Rákócziak örökségeként ránk hagyott vár, a Szent Erzsébet Bazilika, a Megyer-hegyi Tengerszem, a Bodrog vadregényes kanyarulatai, az UNESCO világörökségéhez tartozó Tokaj-Hegyalja borai és a termálfürdő csak néhány olyan mágnes, ami vonzza az aktív kikapcsolódást kedvelőket.

A sárospataki vártól Vajdácska felé kell tekerned. A település két temploma a Megyer-hegyi Tengerszem kilátójából is tökéletesen látszik, a domboldalon álló épületek magasba nyújtózkodnak. A zsarói elágazás és Karos közötti 2 kilométeres szakasz alacsony forgalmú autóúton vezet. A község honfoglalás korban jelentős szereppel bírt, a terület kiemelkedő régészeti lelőhely.

Ha alkalmas a bringád murvás utakra, akkor a töltésen haladva Borsiig tekerhetsz. Útközben a Long-erdő rejtett világa kísér, sőt egy ártéri tanösvény által betekintést nyerhetünk ebbe a különleges élővilágba. Ha már erre jársz, állj meg egy rövid pihenőre Szlovákia legalacsonyabb pontján is Bodrogszög határában. Szánj elég időt Borsira, hiszen a gyönyörűen felújított kastély, finom ételek az étteremben, a gyerekeknek izgalmas korabeli történetekkel átszőtt játszótér, az erdei sétány a pallókon, feltöltődést jelentenek a túra során.

Innen tovább tekerve már látszanak Sátoraljaújhely hegyvonulatai. A városban annyi látnivaló akad, hogy itt akár egy egész napot eltölthetsz, de ha alapos vagy, akkor több napra is találsz élményeket, programokat. Felsorolni is elég, milyen gazdag látnivalókban: a vár romjainál vagy az újonnan átadott Összetartozás Hídjáról pazar panorámában lehet részed. Ennek különlegessége abban rejlik, hogy egy 723 méter hosszú üveghídon keresztül sétálhatsz át a szomszédos Szár-hegyre. Itt lobog az ország 100. magyar zászlója és a Magyar Kálvária emlékeztet Tiranon okozta sebekre. Ha pedig az adrenalint fokoznád, akkor keresd fel a Magas-hegyen a Zemplén Kalandpark többi elemét is. Az extrém átcsúszó kötélpályán szinte szárnyakat növesztve átrepülhetsz két hegy között, az erdei, éles kanyarokkal tűzdelt bobpálya garantálja a mosolyt az arcodra. A 21 méter magas beltéri mászófal pedig próbára teszi erőnlétedet. Ezenkívül Sátoraljaújhely tartogat látnivalókban gazdag múzeumokat, érdekességeket, a Zsólyomkai pincesoron vagy az Ungvári pincéknél finom borokat.

Innentől az erdő csendessége és a Fehér-patak csobogása teszi varázslatossá a túrát Rudabányácskáig. A falu szélén található Smaragdvölgyből festői kép tárul eléd a Magas-hegyre. Az alig 3 kilométeren át tartó, enyhe 5-8 %-os emelkedő megdolgoztatja lábaidat. Miután azonban sikerült legyőzni a kacskaringós szakaszt, 4 kilométer hosszú gurulás vár rád, egészen Károlyfalváig. A falu határában a kerékpárútra csatlakozva egyenes út vezet vissza Sárospatakig.

 

Tájegység:
Zemplén
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
49 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval: Sárospatak autóval a 37-es számú főútról közelíthető meg.

Vonattal: Naponta többször is közlekednek IC vonatok a Budapest-Sátoraljaújhely vonalon.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Magyar Kálvária és Turulszobor, Sátoraljaújhely

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyre érdemes felsétálnod, hiszen önmagában is fantasztikus Zempléni Kalandparkon túl is bőven akad itt látnivaló. Magyar Kálvária történelmi emlékhely, 100. Országzászló emlékhely, egy turul szobor a maga szimbolikus 896 centis magasságával – mindezek után pedig a pihenőparkban egy pompás kilátóteraszról gyönyörködhetsz a környező hegyekben.

Megyer-hegyi Tengerszem, Sárospatak

A Megyer-hegy szívében található Tengerszem sziklafalán próbára teheted az erődet és a kitartásodat, különböző nehézségű via ferrata pályákon. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra használták, amelyek külföldön is keresettek voltak. A 18 méter magas kilátóból csodás 360 fokos panoráma nyílik a Zempléni-hegységre és a Bodrogközre.

A Magyar Nyelv Múzeuma, Sátoraljaújhely-Széphalom

Nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc szorosan kapcsolódott Széphalomhoz. Az ő emlékére épített múzeumban interaktív kiállításon ismerkedhetsz meg a alaposabban magyar nyelvvel.

Hercegkút

195 pincéjével Hercegkút az UNESCO Világörökségi Listáján méltó helyet foglal el. A Rákóczi-szabadságharc után Trautson herceg német telepeseket hozatott, akik szőlőműveléssel foglalkoztak. Az itteni szőlő-borkultúrát gyorsan elsajátították és hamarosan keresett vincellérekké váltak.