Lelki és testi feltöltődés a Cserehát szívében

Túrainfó

A körtúra Cserehát szívében, dimbes-dombos, erdősült területeken halad. A táj dombság jelleget mutat, ám a térségben nagy számban jelen lévő vízfolyások felszínalkotó munkája jól megfigyelhető. Keresztétéről (Levendulaültetvény, Levendulafesztivál, Iskolakápolna) É-K-i irányban indul a túra, egészen a magyar-szlovák zöldhatárig. A túrázó mesébe illő, erdős területeken halad, találkozva a csereháti térség flórájával és faunájával (kockás liliom, tölgyesek, akácok, nyárligetek, gazdag rovarvilág), kissé emelkedő terepviszonyok között.

A határszakaszt elérve – ha az időjárással szerencséd van – fantasztikus panoráma tárulhat a szemed elé a Bódva völgye és az Alacsony-Tátra irányába. A zöldhatáron kb. 1 kilométeres séta után egy erős D-i irányt véve erdők szegélyezte szakaszon haladsz Kány irányába, amely a Tornai-dombság lankái között fekvő zsákfalu, csodásan tiszta levegővel és rendkívül barátságos lakosokkal. Itt mindenképpen szánj időt a görögkatolikus templom mennyországot szimbolizáló ikonosztázának megtekintésére. Kány településről D-Ny-i irányba fordulva egy nyíltabb terület következik a túrázók számára, ugyanis az erdők öleléséből egy rétekkel és kaszálókkal érintett területen halad az útvonal egészen Perecse településig, ahonnan É-Ny felé haladva visszatérsz a csereháti erdők ölelésébe, és egy már ismerős néhány kilométert teljesítve visszaérkezel a kiindulási pontra, Keresztétére.

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
15.5 km
Időigény:
4 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont 3821 Keresztéte, Fő u. 2.

Az autópályán (M30) haladva a halmaji (4. kijárat) kijáratnál kell letérni, majd Kázsmárk irányában tovább haladva Krasznokvajda, Szászfa, majd Keresztéte településig kell autóznod. Érkezéskor keresd a Fő út 2. szám alatti Iskolakápolna épületét, amely a túra indulásának a helyszíne.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Buzita, Szlovákia

Buzita település közúton Kánytól 10 km-re található. A település egyik legjelentősebb látnivalója a malom, amely eredetileg a Szentimrey család 1811-ben felépített magtára volt. 1922-ben gőzmalommá alakították át, és 1953-ig őröltek itt jó minőségű gabonát. 2014-ben teljes felújításon esett áll. A faluban ezen kívül számos gólyafészek van, 2014-ben az Euronatur Buzitát nyilvánította az Év Európai Gólyafalujának.