Új nemzeti parki látogatóközpont nyílt Budapest szívében

2022. december 8.

« Vissza a hírekhez

Kevés olyan főváros van a világon, amelynek szívében nemzeti parki terület található. Budapest ezek közé tartozik, és december 7-étől a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vadonatúj látogatóközpontja várja a Pál-völgyi barlanghoz érkezőket.

A Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont a több mint százéves, de már régóta használaton kívüli egykori bányaőrház felújításával jött létre. Interaktív elemekkel ellátott kiállításon nem csak nézegethetjük, hanem meg is tapogathatjuk a barlangokban keletkezett ritka kőzeteket és ásványokat. Egy különleges, stilizált műbarlangban találkozhatunk a terület védett denevérfajaival, megismerkedhetünk a barlangászok munkájával, és persze mindent megtudhatunk a budai barlangok keletkezésének történetéről is.Vár az ország leghosszabb barlangrendszere!

A Pál-völgyi barlang 500 méteres, megújult túraútvonalán változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcit kristályokat és még ősi kagylólenyomatokat is megcsodálhatunk ebben az évezredek óta megdermedt, változatlan föld alatti világban.

A barlangot több mint 100 évvel ezelőtt, a felhagyott kőfejtőben fedezték fel. Először néhány száz métert tártak fel belőle, de folyamatos kutatásnak köszönhetően mára már 31 kilométeres összefüggő barlangrendszerként ismerjük a Budai-hegység gyomrában található természetes labirintust.

A nyitvatartásról és a jegyárakról a barlang oldalán tájékozódhatsz. Lehetőség van kombinált jegy vásárlására is, amellyel a Pál-völgyi és a közeli Szemlő-hegyi-barlang is megtekinthető.

További hírek