Túrainfó

Bár Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó a kiskörei erőmű duzzasztógátjának köszönheti létét, mégis gyönyörű és természetes a környék vadvízi világa. A 127 négyzetkilométeres vízfelületet számtalan erdős sziget, holtág, csatorna és nádas teszi változatossá, otthont kínálva védett madarak és emlősök sokaságának. A tavat szegélyező gyönyörű galériaerdők védett természeti értéket képeznek, a fürdeni vágyók számára pedig a szabadstrandok kínálnak nyáron népszerű pihenőhelyeket. A Hortobágyi Nemzeti Park védelmét élvező Tisza-tó is az UNESCO-világörökség része.

A tó körül évről évre fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, így egyre nagyobb élményt jelent a körbebiciklizése. A 2020-ban átadott kerékpárútszakasz és kerékpáros híd megépítése óta ez a kör Magyarország talán legjobb és legbiztonságosabb kerékpárútja, ahol a sík terepnek köszönhetően a kezdő bringások is jól érzik magukat.

Mielőtt Poroszlóról elstartoltok, érdemes benéznetek a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát nézhetitek meg. Itt őshonos halfajokat figyelhettek meg testközelből a 730 000 liter össztérfogatú akváriumrendszerben. Lenyűgöző, ahogy a hatalmas tokhalak és vizák átsiklanak a fejünk felett, miközben az üvegalagútban sétálunk – semmiképp se hagyjátok ki ezt az élményt! Az Ökocentrum-látogatást kiegészíthetitek az 1500 méter hosszú vízi sétány felfedezésével is, sőt, akár GPS-es útvonalakkal ellátott motorcsónakot is bérelhettek, hogy szabadon járhassátok be a tavat.

Az Ökocentrum tőszomszédságában máris a Tisza-tó körüli kerékpárúton találjátok magatokat – a 2020-ban átadott új bringás hidak egyikéről biztosan felismeritek majd. A 6,5 kilométer hosszú hídrendszeren önmagában élmény végigtekerni, több helyen is nézelődő, fotózópontokat alakítottak ki a tervezők, így kényelmesen meg tudtok állni, ha valami érdekeset láttok.

Az utolsó öblítőcsatorna hídján áttekerve, Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum előtt kanyarodik jobbra a kerékpárút. Ez a látványos helyszín ideális alternatíva lehet kiindulópontnak azoknak, akik autóval érkeznek, és helyben szeretnének kerékpárt bérelni. Ráadásként az épület biciklis kilátópontként is funkcionál.

Kemping- és horgászterületeken, valamint egy szabadstrandon keresztül vezet az út tovább. Tiszaörvény felé haladva a Szabics kikötő lehet jó megállópont, ahonnan hajóval át lehet kéredzkedni a szemközti szigetre, ahol különleges ártéri túrával ismerhetjük meg a Pákászok világát (Öreg Pákász/Tiszavirág tanösvény). A félig mocsaras, mini hajóátkelőkkel tűzdelt kirándulás olyan kötelező program, amiért már önmagában megéri kétnaposra bővíteni a Tisza-tavi kirándulást. A tanösvényen végig táblák jelzik az útvonalat, az igazán ingoványos területek előtt pedig kihelyezett csizmák is vannak, amiket erősen ajánlott felvenni.

Ha visszatértetek, és újra nyeregbe pattantatok, a Tisza-tavi bringás kör talán legeseménytelenebb kilométerei várnak rátok. Unalmas így sem lesz, hiszen kisebb-nagyobb vadállatok, nyulak simán átszaladhatnak a gáton, a környezet pedig önmagában is szép.

Tiszaszőlőst légvonalban éppen, hogy csak elhagyjátok, amikor jobb kéz felől egy kisebb tábla jelzi majd az újabb érdekességet (GPS koordináta ide kattintva). A több száz falécből kialakított pallóösvényt alapvetően a horgászoknak építették, de kis óvatossággal akár bringával és végigtekerhető.

Abádszalókig nagy kanyarulatokat vesz a kerékpárút, majd a Tisza-tó legnagyobb strandjába gurulhattok be, ahol lényegében akármilyen vízisportot kipróbálhattok és három csúszda is van. Arra viszont számítsatok, hogy a meder kavicsos, és hétvégén elég nagy tömeg tud lenni.

Kiskörén az óriási vízi erőművet és a hozzá tartozó hallépcsőt nézhetitek meg, amely Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója. Ha előre bejelentkeztek ide kattintva, látogatást tehettek az erőmű belsejébe is. Természetesen itt sem maradtok csúszdás strand nélkül, de a létesítmény jelenleg felújítás miatt zárva van.

A továbbiakban a tó északi részén strandról strandra vándorolhattok majd továbbra is forgalomtól elszigetelt, a Tisza gátján kialakított tökéletes minőségű kerékpárúton. Sarudon homokos partú strand, számos vízisport- és horgászlehetőség vár, az Élményfalu vízre épített, felfújható akadályokból álló játszótere pedig egészen különleges program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A bátrabbak a Tisza-tó egyetlen mászóbázisán tehetik próbára magukat. Sarudtól kevesebb mint tíz kilométer a túra kiindulópontja, Poroszló, ahol szintén tudtok strandolni.

A Tisza-tó körül vezetett kerékpárút mellett számos helyen kempingeket és szállásokat alakítottak ki, amelyekben 1-2 éjszakát eltöltve érdemes kibővíteni többnaposra a túrát, hogy kényelmesen beleférjen minden program. Még plusz egy napnyi élmény vár rátok, ha Tisza-tó északkeleti részét is bejárjátok. Erről részletes túraleírást itt találtok. 

Tájegység:
Tisza-tó és Hortobágy
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

A Tisza-tavat Budapestről a Keleti pályaudvarról füzesabonyi átszállással lehet elérni vonattal bő két óra alatt. A poroszlói vasútállomástól másfél kilométerre van az Ökocentrum és a kerékpárút.

Újdonság, hogy a nyár végéig naponta Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. Bővebb infó ide kattintva.

Autóval a Keleti pályaudvartól az M3-as autópályán keresztül 1,5 óra alatt lehet lejutni Poroszlóra.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, egy igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan mutatja be Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát, a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.

Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központ

A Tisza-tavi túrák kiinduló- és egyben célpontja, ahol aktív programok segítségével ismerheted meg a környék élővilágát és a tó működését. Digitális homokozó, interaktív bemutatótér, a tiszavirág életét bemutató 3D-s VR világ, természetbúvár labor, babzsák mozi, rendezvénytér, büfé, kikötő és sok-sok élmény vár egész évben!

Tisza-tavi vízi sétány

Az 1500 méter hosszú pallóúton sétálva közel kerülhetünk a Tisza-tó növény- és állatvilágához. A tanösvény csónaktúra keretében vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányt végigjárva nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások között barangolhatunk, s eljuthatunk a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik.

Öreg pákász tanösvény

A tanösvény az ártéri erdő csodáit tárja látogatói elé, miközben bemutat egy már-már elfeledett mesterséget, a pákászok életét. A Tisza-tó gyöngyszemének, a belső Göbe tónak a vadregényes világában hol vízen, hol szárazföldön kanyargó Öreg pákász tanösvény egy kilométeren,12 állomás segítségével mutatja be a Tisza-menti pákászat hagyományait. Az ismertető táblákon az „Örvényi pákász” ismertet meg a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok egykori lakóinak életével.